• Naslovnica
  • Blog
  • Hrvatski web development – što misle naši eksperti?
2012_04_24_interview
Povodom 14. regionalne konferencije «Web::Strategija 14 – Od weba do neba», koja će se održati od 14.-16.06.2012. u Hypo centru u Zagrebu, odlučili smo predstaviti neke od profesionalaca iz web industrije koji su esencijalni za 14. Web::Strategiju.

Saznajte što o stanju u hrvatskom web developmentu misle predsjednik programskog odbora Davor Maričić iz Instituta za elektroničko poslovanje, članovi programskog odbora Lucijan Blagonić iz Blagonić Brothersa i Vedran Križek iz Trikodera (također tvrtke - srebrnog sponzora konferencije) te srebrni sponzori konferencije  Davor Blaguški iz tvrtke Virtus dizajn i Višnja Željeznjak iz firme LogIT.

Je li iskustvo web developera iz Hrvatske prepoznato vani, na inozemnim tržištima, i koliko je teško izvoziti software radi administrativnih zapreka i troškova?

Lucijan Blagonić: «Iskustva i znanja web developera iz Hrvatske su svakako prepoznata i vani. Cijene hrvatskih developera su konkurentne na svjetskom tržištu, tim više ako uzmemo u obzir kvalitetu i iskustvo koja naši developeri posjeduju.»

Davor Maričić: «Administrativni troškovi i zapreke nisu prepreka izvozu softvera. Prepreke su prvenstveno u području pristupa financijskim instrumentima koji olakšavaju poslovanje u inicijalnim fazama razvoja i implementacije proizvoda ili usluga.»

Vedran Križek: «Koliko je meni poznato nekih posebnih prepreka nema sve dok izvozite samu uslugu izrade - situacija je vjerojatno bitno drugačija ako izvozite fizički proizvod poput kutije sa medijem/sa aplikacijom, no srećom s obzirom na distribuciju putem interneta to postaje stvar prošlosti.»

Iz iskustva, je li Vam draže raditi na velikim ili malim web projektima?

Davor Blaguški: «Svaki ima svoje prednosti...mali najčešće budu brže završeni, što je odlično jer je brzo dolazite do rezultata, a veliki su s druge strane izazov. Kad njih dovršite i kad klijent uspješno koristi dobiveni alat za unaprijeđenje poslovanja, zadovoljstvo je još i daleko veće. No, nema pravila. Nekad manji ispadnu kompliciraniji od velikih. Puno u zadovoljstvu presuđuje i kakva je suradnja ostvarena.»

Višnja Željeznjak: «Draže nam je raditi na velikim projektima nego na malim, a od veličine projekta je puno važniji klijent. Tražimo idealne klijente za naše kompetencije i smjer u kojem želimo voditi njihove web stranice.»

Koliko prostora ima na tržištu za nove igrače, tvrtke za razvoj webova (web development)?

Davor Blaguški: «Uvijek ima prostora, pogotovo ako nađu neku svoju nišu, ako šire područje djelovanja (van Hrvatske) i ako su kvalitetni. Web i nove tehnologije stalno se razvijaju...»

Lucijan Blagonić: «Mislim da uvijek ima mjesta na tržištu za tvrtke koje rade kvalitetno. Pošto je i tržište web stranica i u Hrvatskoj sve raširenije, specijalizacija je također dobrodošla. Jedan od najsvjetlijih primjera jest Inchoo tvrtka iz Osijeka koja cijeli svoj posao bazira isključivo na Magento rješenjima.»

Davor Maričić: «Za inovativnost uvijek postoji mjesto na tržištu. Web development omogućuje široku paletu usluga ali i razvoj vlastitih rješenja ili servisa koji mogu biti dostupni i inozemnim korisnicima, a iskustvo je pokazalo kako domaće tvrtke imaju kvalitetne ideje i velik potencijal.»

Višnja Željeznjak: «Ako se tržište shvati kao cijeli svijet, tada je potencijal rasta ogroman. Ako se limitiramo samo na Hrvatsku, tada možemo reći da općenito ima previše tvrtki koje se bave web developmentom, ali nedostaje stručno kompetentnih web agencija.»

Vedran Križek: «Prostora ima, možda ne u tolikoj mjeri na našem tržištu koliko na tržištima regije, no u svakom slučaju kvaliteta u kombinaciji sa fleksibilnošću su presudni faktori za uspjeh.»

Koliko je Hrvatska "jaka" na području developera?

Davor Maričić: «U Hrvatskoj postoji čitav niz kvalitetnih pojedinaca, ali i timova koji su već svojim kvalitetnim radom i projektima prepoznati na domaćem i stranom tržištu. No, mislim da je važnije koliko dobrih IT projekata imamo - a tu vidim veliki potencijal. Domaći developeri sve više osmišljavaju projekte za svjetsko tržište i - što je posebno važno - imaju sve više uspjeha!»

 

Komentari

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio