Zlatna nagrada

U drevna stara vremena, kada je još vladala tama, kada su neznanci vrebali iz prikrajka, a površina je bila pokrivena močvarnim tlom i maglom - lov je bio nemilosrdan. Prema mnogima i nepošten. Žrtve su gubile svaku nadu, a horde predvođene sumnjivim strastima stvarale pomutnu među časnim i odvažnim herojima.

Tamnu stranu naše prošlosti obasjaše Prvo svjetlo - prvi tračak nade. Pokrivši znatan dio površine, Prvo svjetlo je neprekidno i snažno obasjavalo put koji su mnogi počeli slijediti. Žudnja za Prvim svjetlom je postajala sve raširenija, snažnija i nemilosrdna. Ipak, važan dio naroda ostao je po strani, van dosega Prvog svjetla, čekajući i dalje svoje bolje sutra. U istom onom mraku kao i prije Prvog svjetla.

No, jednom kada je došla Ona, najsjajnija od svih, u godini gospodnjoj prisutnija nego druge, uz povorku naroda i značajnih starješina, otvorena za sve, a prevenstveno one nezahvaćene Prvim svjetlom - tama je prilično ugasla. Tamni listovi uvenuše već nakon Njenih prvih zraka. Heroji se tako izdignuše iz tame, a Ona ih pred mnoštvom obasja svojim finim zlatnim sjajem. Svako toliko i novi neznanac joj priđe, a Ona kada spozna njegovu snagu i bistrinu - uzdigne ga i posjedne među ove prve heroje. Ipak, ne prihvaća svakoga tko joj se ukaže, već samo najbolje od najboljih.

Neprekidan sjaj koji Ona zrači novi ljudi su podijelili u kategorije, a Njoj nadjenuše pomalo poduže ime. I prezime. Zlatna nagrada Web::Strategije.

Kategorije Zlatne nagrade Web::Strategije

Jedinstvene kategorije su podijeljene i tematski vezane uz same teme regionalnih konferencija pod nazivom Web::Strategija koje se održavaju tri puta godišnje. Kategorije su se mijenjale, da bi danas bile ove (u zagradi piše kome se nagrada dodjeljuje):

  • Web Poslovanje - nagrada za najbolja poslovna web-rješenja (vlasniku)
  • Web Upotrebljivost - nagrada za najugodnija web-rješenja za korisnika (izvođaču)
  • Web Inovativnost - nagrada inovatoru za web (izvođaču)
  • Web Marketing Kampanja - nagrada za marketing kampanju (izvođaču)

Kao što se može vidjeti iz priloženog, Zlatna nagrada Web::Strategije se ponajviše dodjeljuje izvođačima web-projekata, te u jednoj kategoriji i vlasniku web-rješenja. Svake godine dodjeljuje se nagrada u gore navedenim kategorijama kojima se u nazivu nadodaje trenutna godina tj. godina u kojoj se nagrada dodjeljuje (npr. "Web Inovativnost 2011").

Malo o povijesti nagrade

Prva dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije održana je na "Web::Strategiji 4 - Izgubljeni u kontekstu" koja se održala 05.03.2009. u Zagrebu te su proglašeni dobitnici za kategorije Zlatna web marketing kampanja 2008. i Zlatna web upotrebljivost 2008.

Kasnije su kategorije u svom nazivu promijenile prefiks iz "Zlatna" u "Web", pa danas imamo kategorije Web marketing kampanjaWeb upotrebljivost, itd. Također, u prvim kategorijama u nazivu se koristila prethodna godina (npr. godine 2009. se dodjeljuje nagrada za najbolju web-marketing kampanju u 2008.), no danas je u nazivu kategorije uvijek godina u kojoj se nagradada dodjeljuje.

Od početka dodjeljivanja Zlatnih nagrada Web::Strategije, ocjenjivački odbor (žiri) za svaku kategoriju se sastojao od neparnog broja članova (pet ili tri), no s vremenom se taj broj ograničio na tri člana koji su najčešće postajali prethodni dobitnici ove nagrade. Od 2010. godine uveden je i nadzorni član (tzv. nadzornik) koji ima nadzornu ulogu u procesu ocjenjivanja tj. rada ocjenjivačkog odbora, te ne sudjeluje u ocjenjivanju nominiranih, a sve kako bi kvaliteta ocjenjivanja bila na još višoj razini - i radi dobitnika nagrade, ali i kupaca web usluga kojima ova nagrada prvenstveno služi kao jedinstveni svjetionik na regionalnom tržištu.

Prvi povijesni članovi žirija za kategoriju Zlatna marketing kampanja 2008. su bili Marek Vidovič, Davor Maričić, Livio Deponte, Biljana Nikolić i Igor Poznić, a za kategoriju Zlatna web upotrebljivost 2008. - Dario Šuveljak, Igor Vuksanović te Stanislav Šredl. Iako tada prozvano tajno mjesto okupljanja (zbog nesmetanog rada :) - okupljanje članova je održano u legendarnoj zagrebačkoj pivnici Zlatni medo (križanje Savske i Vukovarske). Za prvog nadzornika tokom 2010. odabran je Siniša Gavrilović.

Tko (ne) smije dobiti Zlatnu nagradu Web::Strategije?

Iako su postojale neke polemike o tome da oni koji sudjeluju u sponzorstvu, organizaciji ili su bilo kako povezani sa Web::Strategijom zato izričito ne mogu dobiti Zlatnu nagradu Web::Strategije u niti jednoj kategoriji, praksa je pokazala drugačije i većina ju je prihvatila. Jedino pravilo koje ovdje vrijedi je da prijavljeni radovi koji su povezani sa članovima ocjenjivačkog odbora (žiri i nadzornik) bivaju isključeni iz daljnjeg procesa ocjenjivanja.

To znači da svi organizacijski partneri, novčani sponzori (makar bili i generalni ili zlatni), sudionici, ambasadori, predavači, programski odbor, organizacijski odbor, te medijski pokrovitelji mogu i smiju sudjelovati u procesu ocjenjivanja. Naravno, sve dok u njihov projekt nimalo nije bio uključen niti jedan član ocjenjivačkog odbora - žirija.

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio