Web::Strategija 4
Izgubljeni u kontekstu


Održana 5. ožujka 2009. u Hypo EXPO XXI, Zagreb, Hrvatska

::Internet oglašavanje

Informativno informiranje u službi internet oglašavanja

"Neki vjeruju da je oglašavanje na televiziji i u tisku znak velike snage. No, ponekad treba više snage da se shvati da internet oglašavanje može biti isplativije i mjerljivije"

- parafrazirana Ann Landers

Prošla su vremena kada je samo posjedovanje izrađene internet stranice bilo dovoljno za internet marketing tj. upravo to je bio ultimativni cilj za internet oglašavanje - imati web stranicu! Kada završi izrada web stranica, mnogi vlasnici - uglavnom tvrtke, ali i fizičke osobe - misle da su učinile sve za svoj marketing na internetu.

Greškom, ali ispravljenom, danas često tek kada web dizajner, web studio ili web programer završe svoj posao i kada je gotova izrada web stranica - tek počinje web promocija (kroz oglašavanje Vašeg weba).

Ipak, pravilan pristup je - zapamtite! - da stručnjak za internetski marketing bude uz web dizajnera, web studio ili web programera od samog početka! Barem povremeno u savjetodavnoj funkciji (kao konzultant). Kasnije, kada završi izrada web stranica, biti će puno skuplje i teže mijenjati web stranice koji nisu pogodne za internet oglašavanje. No, full-time posao internet marketing majstora tek počinje kada su ostali odradili glavnivnu web projekta - kada je gotova izrada web stranica!

Jedan od načina za internet oglašavanje je upravo ovaj o kojoj govori SEM konferencija Web::Strategija 4 - kontekstualno oglašavanje na rezultatima tražilica (SEM) i kontekstualno oglašavanje na tematskim web stranicama iz kontekstualne mreže.

WS4: Što trebamo imati pripremljeno kada krenemo u internet oglašavanje?

SG: Trebamo dobro poznavati našu ciljanu publiku. Pored osnovnih demografskih podataka trebamo znati i na kojim se internet medijima ona okuplja i zašto to čini. Kada to definiramo krećemo u potragu za web stranicama koje na sebi već imaju sadržaj koji zanima našu publiku. Obično se radi o web stranicama sa sadržajem kojeg publika smatra korisnim, edukativnim ili jednostavno zanimljivim.

Kada definiramo ciljane medije i željeni sadržaj ostaje nam samo definirati sredstava i - internet oglašavanje može početi.

- Siniša Gavrilović, Trenutak.hr

Drugi oblici za internet oglašavanje (ili web oglašavanje) su:

  • banner oglašavanje,
  • tzv. Rich-Media oglasi,
  • oglašavanje putem socijalnih mreža (npr. Facebook),
  • oglašavanje putem internetskih oglasnih mreža, te
  • e-mail marketing (newsletter, spam).

Želite li ciljano nešto postići ili predstaviti javnosti internet oglašavanjem, marketing stručnjak za internet oglašavanje Vam je u mogućnosti osmisliti cjelokupan poslovni nastup te plan oglašavanja na internetu. Ako ste isamostalno krenuli da se okušate u online oglašavanju, ne zaboravite Peterovo načelo koje kaže:

"Svaki pojedinac napreduje sve dok ne dosegne razinu svoje nekompentencije.

Ne shvaćajte ove riječi našom kritikom, već savjetom za poboljšanje Vaše marketinške kampanje jer...

"Nijedan čovjek nije Otok, sam po sebi... I zato nikad ne pitaj kome zvono zvoni. Tebi zvoni." (John Donne, engleski pjesnik)

Organizatori konfernecije bi tako nešto u prenesenom smislu slobodno interpretirali na sljedeći način:

  • povežite se sa marketing stručnjakom kojemu je web promocija u "malom prstu" (ni Vi, a ni on nije otok),
  • a ako ne želite - Vaša konkurencija će se povezati s njime (i Vašem web biznisu će zvono zvoniti)!

Trenutno u hrvatskoj ima manjak marketing profesionalaca za internet. No, ipak - oni su ovdje - oko nas! :)

Ako još nemate web marketing stručnjaka za web oglašavanje, preporučamo Vam da saznate odgovore na pitanja o internet oglašavanju koja će Vam dati SEM konferencija Web::Strategija 4. Poslušajte predavače i naučite konkretne stvari jer Vam Web::Strategija upravo to i pruža - prije svega SEM edukaciju (op.aut. analizom anketiranih sudionika treće Web::Strategije, preko 80% ispitanika je ocjenilo konferenciju edukativnom te su time izvukli od konferencije osobnu korist). Čak i ako nemate stručnjaka za internet oglašavanje, slušanjem predavanja Web::Strategije, moći ćete odabrati jednog SEM stručnjaka od više njih za Vaš web projekt. I to upravo onoga koji Vam se najbolje predstavi.

Za kraj, još jedan mali savjet i to ako sami krećete u kontekstualno oglašavanje.

Ne zaboravite da znatan broj korisnika Internet mreže je danas u potrazi za "informativnim informacijama" (ne spam informacijama!) te ukoliko svoje usluge, proizvode ili brend predstavite kroz kontekstualni oglas u kontekstualnoj mreži u šturom, ali informativnom kontekstu - znajte da se niste izgubili u kontekstu. :) No da bi neki oglas bio dostupan široj publici, potrebno je da su ključne riječi kontekstualnog oglasa dobro ciljane i pravilno odabrane kako ne biste imali neupješnu marketing kampanju na internetu, a time i važan dio buđeta za internet oglašavanje.

Ono što čini internet oglašavanje superiornije od ostalih medija je njegova mjerljivost koja ne može biti tako precizna te zbog toga i analitična. Ako postavite mjerljive ciljeve (engl. Key Performance Indicators, KPI) i način mjerenja tih zadanih ciljeva, jedino ste onda u mogućnosti imati kontrolu nad ulaganjem u Internet marketing i donositi ispravne poslovne odluke na temelju dobivenih rezultata. Zato marketinške internet aktivnosti imaju mjerljive pokazatelje učinkovitosti.

 


Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu

NovostiDodana prezentacija Glavović Nataše

26.05.2009. Ispričavmo se svima koji su preuzimali prezentacije. Sada možete preuzeti i onu za koje smo dobili nekolicinu upita na e-mail (prva u nizu u ZIP datoteci). Više...

Web::Strategija najveća do sada!

05.03.2009. Objava za medije - U Zagrebu je 5. 3. 2009. održana četvrta regionalna konferencija o kontekstualnom oglašavanju i o marketingu tražilica pod nazivom "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu". Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI POKROVITELJI

 

SREBRNI POKROVITELJI

Httpool - internet marketing

 

BRONČANI POKROVITELJI

HGspot

  6

6

ORGANIZACIJSKI POKROVITELJI

  Institut za elektroničko poslovanje
Imperito
 

4


 

ZLATNI MEDIJSKI POKROVITELJI

Najčitaniji poslovni mjesečnik
Net.hr


 

SREBRNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 
 
 
Novi Milenij

   

BRONČANI MEDIJSKI POKROVITELJI

T3
Evolucija putnih naloga - Putni.biz
100Ljudi.net - regionalni intervju web 2.0 portal
 
 

   


 

 REGIONALNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 

Httpool Macedonia