Web::Strategija 4
Izgubljeni u kontekstu


Održana 5. ožujka 2009. u Hypo EXPO XXI, Zagreb, Hrvatska

::Online oglašavanje

Online oglašavanje je učinkovitije od TV reklame

Internet oglašavanje tj. online oglašavanje sve više postaje prava mala marketinška revolucija u svijetu, pa i našoj regiji. Ove godine su tvrtke na američkom tržištu uložile više novca u online oglašavanje nego u TV reklame. Njihove tvrtke su u internetsku promociju uložile čak 105 milijardi američkih dolara! Istovremeno je za TV reklame bilo namjenjeno "nešto manje" - 98 milijardi američkih dolara. Ova porast za online oglašavanje u odnosu na prethodnu godinu iznosi 12,8%.

Podatke je prikupilo istraživanje američke tvrtka Outsell kojom su obuhvatili preko 1.088 tvrtki koje su 50% namjenjenih sredstava investirali u internet oglašavanje na web portalima, a drugu su polovicu namjenili ostalim internet (web) marketing oblicima.

Često analitičari za internetski marketing ne postižu konsenzus oko ukupnog investiranog iznosa u online oglašavanje u svijetu u periodu od godine dana. Ipak, važno je naglasati da isti ti analitičari te online marketing stručnjaci istovjetnog su mišljenja da tržište online oglašavanja u posljednjih nekoliko godina raste jako, jako brzino. Prema neslužbenim podacima koji su dostupni organizatoru Web::Strategije - tržište online oglašavanja u Hrvatskoj godišnje raste oko 50%. Saznajte na četvrtoj SEM konferenciji o online oglašavanju u čemu je tajna.

Prema istraživanju MEDIApulsa, na online oglašavanje hrvatske tvrtke su utrošile čak 43 milijuna kuna  u 2007. godini što je za tri i pola više novca nego prethodne godine, te ujedno time rast hrvatskog online oglašavanje je i 10 puta veći nego onaj američki. No, ipak još je online oglašavavanje u hrvatskoj na početku (izvor: Poslovni dnevnik).

Zašto odabrati online oglašavanje?

Svi rezultati su mjerljivi, ako pričamo o slikovnim oglasnima odnosno brending kampanjama, imamo uvid u broj prikaza, vremenu provedenom na webu gdje je oglas prikazan, mogućnost targetiranja ciljanih skupina, i to naravno samo ako koristimo naprednije ad server tehnologije.

- Krešimir Drvar, POSLUH

Slične rezultate kao spomenuti Outsell ima i poznati Google koji je zajedno sa CBI proveo istraživanje o web oglašavanju u Velikoj Britaniji. Tamošnje tvrtke planiraju uložiti čak i dodatan novac u online oglašavanje zbog nadolazeće gospodarske krize jer internet oglašavanje nudi jednostavno mjerljiv ROI i fleksibilnost u planiranju marketing kampanje. Drugi od velikih razloga za to je što se sve više ljudi okreće Internetu zbog brzog razvoja širokopojasnog pristupa internetu. To se događa i u Hrvatskoj, pa i u regiji. Tako će u Velikoj Britaniji ulaganja na online marketing porasti za otprilike 50% - i to sa 2.2 milijarde britanskih funti iz 2008. na 3.3 milijarde britanskih funti u 2009. godini (u eurima to je 4.9 milijarde).

 

No, fokusirajmo se za kraj ovog teksta malo i na naš kontinent - Europu. Interactive Advertising Bureau (IAB) ove godine je objavio zajedno sa analizom tvrtke PricewaterhouseCoopers izvješće o online oglašavanju u Europi. Dokument daje zanimljivi presjek stanja internet (web) marketing tržišta u prošloj godini godini kroz šesnaest europskih zemalja. To su: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska i već spomenuta Velika Britanija. U navedenim EU zemljama se tijekom prošle godine u online oglašavanje uložilo 11,2 milijarde eura (oko 15,3 milijarde američkih dolara).

Ta cifra predstavlja preko 30% ukupnog udjela u svjetskoj potrošnji i većinu vrijednosti tržišta online oglašavanja u regiji. Na primjer, samo u Norveškoj, u kojoj živi oko pet milijuna norvežana, online marketing agencije u prosjeku ulažu 207 američkih dolara po svakom internetskom korisniku, a to je pak 64 dolara više u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Kontekstualno oglašavanje, tema četvrte Web::Strategije, u Europi je postalo najpopularniji oblik online oglašavanja, kao što pokazuju brojke i za ostale kontinente. Dakle, radi se o svjetskom trendu.

 

Da li online oglašavanje može privući više posjetitelja nego SEO marketing?

Kada bi u idealnim uvjetima testirali te dvije metode vjerujem da bi pobjedu odnjele SEO tehnike. Ipak, teško je točno odgovoriti na to pitanje jer zapravo SEO je također online oglašavanje. Vrijedi i obrat u kojem on line oglašavanjem možemo smatrati i neke SEO tehnike jer oboje spada u kategoriju web promocija.

No, ipak - ako bi doista bilo moguće u idealnim uvjetima (ista sredstva, jednako trajnje, isti tim oglašivača...) to testirati kao "SEO protiv Banneri&Co." vjerujem da bi pobjedu odnio SEO iz čistog razloga što bez obzira na koliko web stranica objavili svoje oglase - broj posjetitelja koji su svakodnevno na tražilicama je uvijek puno veći. Iz tog razloga vjerujem da bi SEO i donio više rezultata. Možemo cijelu stvar promatrati i kroz odnos troškova i dugotrajnih efekata, no tada opet prevagu odnosi SEO.

Ipak, budimo realni. Svaka ozbiljnija web marketing kampanja uključila bi sva dostupna sredstva internet oglašavanja i svoj uspjeh temeljila na pravilnoj kombinaciji promo alata koje ima na raspolaganju.

Ukratko - online oglašavanje će Vam u svom standardnom obliku dovesti veliki broj posjeta u kratkom vremenu i neće imati veće efekte nakon završetka kampanje dok će se SEO efekti osjećati još jako dugo nakon što SEO kampanja završi.

- Siniša Gavrilović, Trenutak.hr

 


Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu

NovostiDodana prezentacija Glavović Nataše

26.05.2009. Ispričavmo se svima koji su preuzimali prezentacije. Sada možete preuzeti i onu za koje smo dobili nekolicinu upita na e-mail (prva u nizu u ZIP datoteci). Više...

Web::Strategija najveća do sada!

05.03.2009. Objava za medije - U Zagrebu je 5. 3. 2009. održana četvrta regionalna konferencija o kontekstualnom oglašavanju i o marketingu tražilica pod nazivom "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu". Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI POKROVITELJI

 

SREBRNI POKROVITELJI

Httpool - internet marketing

 

BRONČANI POKROVITELJI

HGspot

  6

6

ORGANIZACIJSKI POKROVITELJI

  Institut za elektroničko poslovanje
Imperito
 

4


 

ZLATNI MEDIJSKI POKROVITELJI

Najčitaniji poslovni mjesečnik
Net.hr


 

SREBRNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 
 
 
Novi Milenij

   

BRONČANI MEDIJSKI POKROVITELJI

T3
Evolucija putnih naloga - Putni.biz
100Ljudi.net - regionalni intervju web 2.0 portal
 
 

   


 

 REGIONALNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 

Httpool Macedonia