Web::Strategija 4
Izgubljeni u kontekstu


Održana 5. ožujka 2009. u Hypo EXPO XXI, Zagreb, Hrvatska

::SEM konferencija

Web konferencija za marketing tražilica (SEM)

SEM je kratica od engleskih riječi Search Engine Marketing, a radi se o grupaciji web marketing usluga orijentiranih internetskim tražilicama kao što su Google i druge.

Marketing konferencija Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu će upravo govoriti o vidovima SEM-a: kontekstualnom oglašavanju, plaćanju po kliku, te drugim internet (web) marketing strategijama.

Često se na internetskim stranicama, blogovima, te u svakodnevnoj komunikaciji koriste različiti pojmovi vezani uz internetski marketing bez dobrog poznavanja značenja tih pojedinih pojmova. Često se spominje SEM i SEO u istom kontekstu. No, kako zapravo stvari stoje? Što je što?

Ovdje pročitajte odgovore na ta pitanja.

 

Što je zapravo SEM?

To je grana internet marketinga koja istražuje mogućnosti promocije web stranica (internet stranica) povećavajući njihovu vidljivost na stranicama rezultata tražilica (SERP, engl. Search Engine Result Pages).

Prema SEMPO (eng. Search Engine Marketing Professional Organization) definiciji - SEM područje pokriva sljedeće SEM tehnike:

  1. SEO ili engl. Search Engine Optimization,
  2. plaćeno prikazivanje oglasa na tematskim web stranicama (kontekstualno oglašavanje),
  3. plaćeno uvrštavanje u direktorije ili tražilice.

Neki drugi izvori, kao što je New York Times, određuju SEM kao primjenu kupovanja plaćenih prikazivanja rezultata nekog pretraživanja.

Dakle, prema gore navedenoj SEMPO definiciji možemo zaključiti da SEO je dio SEM-a, te da kontekstualno oglašavanje je dio SEM marketinga.

 

"Mnoge male stvari postale su velikima zahvaljujući dobrom malom kontekstualnom oglasu."

- parafraziran Mark Twain

 

Marketing tražilica kroz kratku povijest

Postankom interneta, pa nakon toga i web stranica (HTTP i HTML) sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća, nastale su i prve web tražilice koje su počele pomagati korisnicima interneta da pronađu sadržaje po web stranicama. Stranica je u početku bilo malo te se isto tako relativno mali broj ljudi lako snalazio internetom. No, povećanjem obujma sadržaja pojedinih web stranica, te hiperprodukcijom novonastalih web stranica - tražilice su bile optimalni i nužan način snalaženja u cyber-svijetu.

Kako su same rasle, web tražilice su trebale složiti i svoj poslovni model - financijsku konstrukciju tj. izvor financiranja koji ne bi bio samo od donatora ili investitora. Na taj način su mogle dalje ulagati u razvoj softvera koji se nalazio u pozadini tražilica. Tada je nastao i model "plaćanja po kliku" (PPC, eng. Pay-Per-Click) koji je prvo 1996. godine ponudio Open Text, a zatim 1998. godine i danas manje poznati - Goto.com, možda samo malo više poznatiji pod imenom Overture, dok najviše poznati pod 2003. godine promijenjenim i današnjim imenom - Yahoo! Search Marketing.

Okrugle 2000. godine, Google je tek počeo nuditi oglašavanje na rezultatima tražilica putem Google AdWords web usluge prokušanom metodom "plaćanje po kliku". Do danas - 2009. godine - "plaćanje po kliku" je postao provjereni i ključni način financiranja svih svjetskih web tražilica.

Vizionari web tražilica dobili su još jednu ideju i proširili ponudu "plaćanja po kliku" kako bi pomogli web poslovnjacima da nauče oglašavati na webu i da shvate prednosti ponude oglašavanja na tražilicama. Tada su nastale i prve marketinške agencije kojima je primarna misija poslovanja bila marketing i oglašavanje tražilicama.

 

Webmasteri i blogeri su se tada po prvi puta u povijesti interneta mogli fokusirati - sadržaju, dok su se marketinške agencije zajedno sa kontekstualnim mrežama posvetile oglašivačima koji su otkrivali prednosti kontekstualnog oglašavanja. Danas možete i sami, bez posredstva marketinške agencije, zakupiti kontekstualni oglas u nekoj kontekstualnoj mreži - ako znate što radite. No ipak, uvijek je preporuka prepustiti taj posao profesionalcima, predavačima koje nudi nadolazeća četvrta SEM konferencija Web::Strategiji - Izgubljeni u kontekstu.

Frazu (ili keyword) "Search Engine Marketing" (SEM) tj. marketing web tražilica je prvi puta predložio u javnosti 2001. godine Danny Sullivan, bloger, tehnolog, te danas glavni urednik Search Engine Land bloga. Također, kao i prema SEMPO definiciji, g. Sullivan je predložio da SEM obuhvaća:

  • SEO,
  • upravljanje plaćenim listama na rezultatima tražilica,
  • prijavljivanje web sjedišta raznim web direktorijima, te
  • razvoj marketing web strategija za tvrtke, za organizacije i za pojedince.

 

 

Search Engine Marketing (kontekstualno oglašavanje) je danas jedan od najisplativijih vidova internetskog marketinga koji koristi internet kao medijski kanal (kao što su i televizija, radio, tisak, billboard oglašavanje, oglašavanje u malim oglasnicima i drugo) za ciljanu publiku, ali sa nikad prije tako precizno mjerljivim rezultatima.

 

Što SEO može napraviti za kontekstualno oglašavanje (SEM)?

Ako pod kontekstualnim oglašavanjem smatramo automatizirano, sustavno i ciljano prikazivanje tekstualnih oglasa i multimedijskih reklama korisnicima na web stranicama i drugim medijima prilično je evidentno da i SEO ima svoju ulogu u cijeloj stvari. Bilo da se radi o pogledu medija koji kroz primjene SEO tehnika privlače bolje oglašivače, bolje oglase, bolje pozicioniraju svoj sadržaj na određene ključne riječi ili o pogledu oglašivača koji traži najkvalitetnije stranice na kojima bi prikazao svoje oglase a koje će puno lakše pronaći ako te stranice primjene SEO jasno je da SEO ima u svemu tome svoju prilično važnu ulogu.

Kontekstualno oglašavanje često se i izjednačuje sa SEO tehnikama što zapravo i nije toliko čudno. Ako nam tražilice ovisno o sadržaju našeg upita kao rezultat vraćaju pojmove vezane uz upit mi želimo da se i naša stranica pojavi u kontekstu tih rezultata jer postoje istraživanja koja tvrde da korisnici više vjeruju ogranskim rezultatima pretrage nego prikazanim oglasima. Korist od takvog načina rada je dvostruka, jer osim što upotrebom SEO tehnika možemo uštedjeti na proračunu za online oglašavanje. Prikazom naše stranice unutar organskih rezultata prezentiramo ih kao relevante za temu o kojoj govore a to je upravo stav koji želimo da korisnik i zauzme o našim stranicama - želimo da ih smatra relevantnim mjestom koje nudi relevantan sadržaj uz koji onda možemo prikazati i naš relevantni - kontekstualni oglas.

SEO bazično gledano je online oglašavanje i zato povećava broj ciljanih posjeta na stranicama, uz povećani broj ciljanih posjeta na Vašem webu jasno je i da Vaši oglašivači imaju veću korist od oglašavanja kod Vas. Ukoliko unutar svog sadržaja imate kontekstualne reklame Vaših oglašivača možete očekivati i više klikova na te reklame, a to je upravo ono što oglašivačim i treba - nove posjete koje šaljete ka njihovom webu.

- Siniša Gavrilović, Trenutak.hr

 

 


Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu

NovostiDodana prezentacija Glavović Nataše

26.05.2009. Ispričavmo se svima koji su preuzimali prezentacije. Sada možete preuzeti i onu za koje smo dobili nekolicinu upita na e-mail (prva u nizu u ZIP datoteci). Više...

Web::Strategija najveća do sada!

05.03.2009. Objava za medije - U Zagrebu je 5. 3. 2009. održana četvrta regionalna konferencija o kontekstualnom oglašavanju i o marketingu tražilica pod nazivom "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu". Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI POKROVITELJI

 

SREBRNI POKROVITELJI

Httpool - internet marketing

 

BRONČANI POKROVITELJI

HGspot

  6

6

ORGANIZACIJSKI POKROVITELJI

  Institut za elektroničko poslovanje
Imperito
 

4


 

ZLATNI MEDIJSKI POKROVITELJI

Najčitaniji poslovni mjesečnik
Net.hr


 

SREBRNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 
 
 
Novi Milenij

   

BRONČANI MEDIJSKI POKROVITELJI

T3
Evolucija putnih naloga - Putni.biz
100Ljudi.net - regionalni intervju web 2.0 portal
 
 

   


 

 REGIONALNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 

Httpool Macedonia