Web::Strategija 4
Izgubljeni u kontekstu


Održana 5. ožujka 2009. u Hypo EXPO XXI, Zagreb, Hrvatska

::Tekstualni oglas

Savjeti za tekstualno (tekstno, tekstovno) oglašavanje

"Ne znam koje su univerzalno najčešće ključne riječi na internetu, ali pokušati zadovoljiti sve jest ključan za neuspješan tekstualni oglas."

- parafraziran Bill Crosby

Svim posjetiteljima službenih web stranica marketing konferencije "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu" donosimo ovdje nekoliko praktičnih savjeta za kontekstualno oglašavanje tekstovnim oglasima (tekstualnim oglasima). Pa krenimo...

 

Savjet br. 1 - Kako birati ključne riječi?

Ključne riječi koje postavljate kod davatelja usluge kontekstualnog oglašavanja (AdWords, ETARGET, Xclaim, ...) su spona između njihove mreže web stranica (njihovih posjetitelja) i Vašeg web poslovanja. Uvriježena je tipična SEM mudrost za tekstovne oglase koja kaže da birajte tematski usko specifične ključnih riječi. Što su uže vezana uz Vaše web poslovanje, veća je vjerojatnost da će dovesti nove posjetitelje do Vas. I to je istina. Omjer broja prikazivanja tekstovnog oglasa i broja "klikova" na taj oglas tj. famozni CTR (eng. Click Trough Rate) na usko specifičnim riječima je jako dobar. CTR ide čak i do 2%. No, ipak, imamo jedan problem - CTR od 2% su tek 2 "klika" ako imamo ukupno 100 prikazivanja (impresija) u vremenskom periodu mjesec dana. To je malo. Takvno online oglašavanje ne želimo.

Za ovaj primjer smo uzeli brojku od 100 impresija, ali slobodno upotrijebite maštu i zamislite da brojka od 100 prikazivanja može biti i 100.000 prikazivanja, pa i 1 milijun prikazivanja!

Savjetujemo Vas ipak da se NE držite doslovno te SEM mudrosti kao "pijanac plota" već se fokusirajte na širenje dosega ključnih riječi kako biste zahvatili i one korisnike interneta koji traže poopćene pojmove vezane uz Vaš proizvod, uslugu ili brend. Zahvatite i njih u korist Vašeg web poslovanja! 

Evo primjera. Recimo da prodajete uslugu specifične obrade drva. Nazovimo ju "webasta obrada drva" :-). Možete stalno zakupljivati ključne riječi tj. pojam "webasta obrada drva" kod pružatelja usluge kontekstualnog oglašavanja. I to naravno za manje novaca nego što je cijena zakupa nekih drugih ključnih riječi - onih više konkurentnijih (traženijih). No, rezultat će i dalje biti ranije spomenutih 100 impresija mjesečno. No, kako dobiti CTR od 5% mjesečno? I ukupno 5 klikova što čini povećanje od 150%! Pogotovo impresivno kod većih brojeva impresija. Kako biste to uspjeli zakupite ključne riječi kao što su "drvna industrija", "obrada drva", te čak riječi kao "moderna pilana", ...

Dakle, ako odaberete osim specifičnih istovremeno i pojmove koji imaju šire, poopćeno značenje, možete dobiti veću količinu impresija (više ih neće biti samo 100, već možda i 1.000) - veća je vjerojatnost da ćete dobiti i više "klikova" tj. posjetitelja na Vaše web stranice, a Vaš web marketing će biti uspješniji.

 

Savjet br. 2 - Jasno naznačite poruku u oglasu

 Naslov oglasa (1.)
 Drugi red tekstovnog oglasa (2.)
 Treći red tekstualnog oglasa (3.)
 www.domena.hr (4.)

Tekstovni oglas danas se uglavnom sastoji od ovih dijelova:

  • naglašenog naslova (1. red cijelog oglasa),
  • srednjih redova tekstualnog sadržaja (2. i 3. red), te
  • prikaza domene web stranice (4. red).
Ovdje također postoji tipični savjet za kontekstualno oglašavanje koji kaže da treba opisati Vašu konkretnu ponudu u zadnjem redu (3. red) (kon)tekstualnog oglasa. Pri tome prvi red teksta tj. naslov oglasa treba sadržavati pojmove što bliže traženim ključnim riječima, a drugi red ih prodaje, a treći zove na akciju. No, koristite li zvučne nazive u pozivu na akciju kao što su - "besplatna dostava", "veliki izbor", "akcijske cijene", te ako imate problema sa CTR-om (omjerom impresija i "klikova") razmislite o postavljanju tih pojmova u sam naslov oglasa.

 

Savjet br 3. - Oglašavajte kroz ETARGET ili Xclaim

Tako je. Evo zašto - Google ima kompleksan algoritam za AdWords. Ima niz faktora koji utječu na tvoje pozicioniranje. CPC je tu samo jedan od faktora. Drugi neizbježno utjecajan faktor je CTR (omjer klikova i "impresija). Ako je CTR nizak onda i Google zarađuje manje, pa je i manje zainteresiran da nekoga održi na vrhu omjera prikazivanja. Kod ostalih nema uvijek takvih igrica. Kod drugih pružatelja kontekstualnih mreža se radi o pravom kapitalističkom pristupu - najveći ulog dobiva najbolju poziciju. Kraj.

Krenete liu marketinšku kampanju i online oglašavanje prvo s njima moći ćete bolje prosuditi uspješnost online marketinških kampanja bez verijablinih faktora koja će vam u početku samo komplicirati život.

 

Savjet br 4. - Radionica, seminar ili konferencija - važno mjesto za edukaciju

U Hrvatskoj su počele sa radom "kontekstualne radionice" tj. radionice za edukaciju oko kontekstualnog oglašavanja. Pronađite takve radionice, pronađite takve i slične seminare, družite se s ljudima koji su profesionalci u ovom poslu i saznatje od njih uvijek neku novu "oglašivačku online foru". Takvu priliku ćete imati i na četvrtoj Web::Strategiji. Ne propustite zato ovu priliku da upoznate stručnjake za web promociju i saznate nove taktike-slash-strategije.

 

Želite li saznati još korisnih savjeta, preporučamo Vam da "skočite" na ovaj link gdje ćete od ETARGET kontekstualne mreže dobiti još četiri besplatna jednostavna savjeta.


Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu

NovostiDodana prezentacija Glavović Nataše

26.05.2009. Ispričavmo se svima koji su preuzimali prezentacije. Sada možete preuzeti i onu za koje smo dobili nekolicinu upita na e-mail (prva u nizu u ZIP datoteci). Više...

Web::Strategija najveća do sada!

05.03.2009. Objava za medije - U Zagrebu je 5. 3. 2009. održana četvrta regionalna konferencija o kontekstualnom oglašavanju i o marketingu tražilica pod nazivom "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu". Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI POKROVITELJI

 

SREBRNI POKROVITELJI

Httpool - internet marketing

 

BRONČANI POKROVITELJI

HGspot

  6

6

ORGANIZACIJSKI POKROVITELJI

  Institut za elektroničko poslovanje
Imperito
 

4


 

ZLATNI MEDIJSKI POKROVITELJI

Najčitaniji poslovni mjesečnik
Net.hr


 

SREBRNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 
 
 
Novi Milenij

   

BRONČANI MEDIJSKI POKROVITELJI

T3
Evolucija putnih naloga - Putni.biz
100Ljudi.net - regionalni intervju web 2.0 portal
 
 

   


 

 REGIONALNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 

Httpool Macedonia