Web::Strategija 4
Izgubljeni u kontekstu


Održana 5. ožujka 2009. u Hypo EXPO XXI, Zagreb, Hrvatska

::Zlatna web upotrebljivost

Nagrada Web::Strategije za najupotrebljivu web stranicu 2008.

Dobitnici Zlatnih nagrada Web::Strategije proglašeni su na samoj konferenciji.

 

Dodjela nagrada za najbolju upotrebljivost web stranica se provodi prema principima web upotrebljivosti za korisnika te u suradnji sa web portalom Web-Upotrebljivost.com.

 

"Nagrada pokazuje i dokazuje kompetentnost, stručnost i profesionalnost izvođača koji upotrebom različitih znanja, principa i tehnika web upotrebljivosti stvara stranicu koja je pristupačna, korisna i prilagođena posjetitelju. Takva web stranica opravdava očekivanja posjetitelja te ga potiče da se ponovno vraća i koristi njezine sadržaje na obostranu korist i zadovoljstvo i vlasnika stranice i posjetitelja."

- Dario Šuveljak

Ove godine će se na četvrtoj konferenciji Web::Strategija po prvi puta dodijeliti nagrade za doprinos u stvaranju upotrebljivih, korisnih i efikasnijih web stranica za posjetitelje pod nazivom „Zlatna nagrada Web::Strategije za najupotrebljivu web stranicu u 2008“. Suorganizator nagrade je web portal Web-Upotrebljivost.com u vlasništvu tvrtke Stedas.

Zašto ova nagrada?

Cilj i svrha ove nagrade je promicanje, poticanje i edukacija u izradi jednostavnijih, upotrebljivih i efikasnijih web sjedišta prilagođenih svim tipovima Internet korisnika.

 

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se može pojedinac ili pravna osoba koja je sudjelovala u stvaranju određene web stranice. Nakon svake prijave, organizator će razmotriti prijavu i nakon prihvaćanja, web stranica će se smatrati nominiranom. Prijavu, nominaciju te nagradu može dobiti izvođač web stranice, a ne naručitelj.

Što je primjena principa web upotrebljivosti?

Pod primjenom principa web upotrebljivosti putem interneta smatra se ona web stranica koja je na internet mediju primijenila slijedeće aspekte web upotrebljivosti:

 • „User-friendly" stranica
  web stranica prilagođena korisniku treba ponuditi jasan i nedvosmislen odgovor na slijedeća pitanja: gdje se nalazim, o čemu je riječ na stranici, što mogu učiniti na ovoj stranici, koje sadržaje mogu pronaći na stranici, kako mogu pronaći željene informacije?
 • Fokus na posjetitelja
  sadržaji na web stranici trebaju biti napravljeni u korist posjetitelja, a svi ostali elementi na stranici trebaju biti vizualno i funkcionalno usklađeni i prilagođeni posjetitelju
 • Jasna, efektna i konzistentna navigacija
  posjetitelj treba brzo i efikasno pronaći određene informacije na stranici koristeći jasnu, konzistentnu i jednostavnu navigaciju; ostali pomoćni navigacijski alati kao što su tzv. „Vi ste ovdje"-oznake („breadcrumbs" ili „lid -location indication device"), mapa stranice („sitemap") ili tražilica trebaju korisniku također olakšati i pomoći pronalaženje informacija
 • Jasan i razumljiv stil i jezik pisanja sadržaja
  tekstovi trebaju biti napisan jasno, razumljivo i adekvatno kako bi posjetitelj odmah prepoznao i razumio značenje istih
 • Fleksibilan i prilagođen web dizajn
  web dizajn stranice treba biti prilagođen različitim rezolucijama odnosno veličinama monitora (17"i 19" monitori), različitim vrstama operativnih sustava (Windows XP, Win Vista, Lynux, Mac), različitim web preglednicima (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera), različitim tipovima i profilima internet koriniska (slabovidni, motorički hendikepirani) i različitim alternativnim uređajima i preglednicima („smart phones", GSM mobiteli, printeri).
 • Očekivanje i predviđanje ponašanja korisnika
 • Prevencija i rješavanje grešaka
  korisnici trebaju moći brzo i jednostavno putem jasnih i očiglednih poruka riješiti grešku, problem ili zapreku prilikom korištenja stranice ili određenih funkcionalnih alata (forme, registracije, ankete i sl.).
 • Vizualna „čistoća" dizajna
  web stranica treba imati jasnu i preglednu vizualnu strukturu svih elemenata (logo/tagline, navigacija, naslovi, podnaslovi, paragrafi, bijeli prostor - „white space", slike itd...)

Kako se prijaviti za nominacije?

Prijave se rade slanjem dolje traženih podataka na email adresu nominacija@webstrategija.com i to najkasnije do 15.02.2009. u 12 sati.

 • Navesti naziv nagrade za koju se prijavljujete
 • Naziv web adrese nominirane stranice
 • Naziv pojedinca/tvrtke/institucije koja je vlasnik web stranice
 • Naziv pojedinca/tvrtke/institucije koja je izradila web stranicu
 • Fizička adresa izvoditelja (ulica i broj, grad i poštanski broj)
 • Ime i prezime odgovorne osobe izvoditelja web stranice
 • E-mail adresa odgovorne osobe
 • Telefon/mobitel odgovorne osobe
 • Napomene ocjenjivačkom odboru

Vremena je još malo pa zato brzo prijavite svoj web za nominacije.

Proces ocjenjivanja

Nakon prihvaćanja nominacija od strane organizatora nagrade slijedi sastanak ocjenjivačkog odbora koji će se održati u periodu od dva tjedna prije Web::Strategije na tajnom mjestu gdje će oni u miru te na temelju svoje stručnosti i iskustva ocijeniti nominirane web stranice brojčanim ocjenama od 1 do 5 prema sljedećim kriterijima:

 • Učenje - koliko je jednostavno prilagođavanje na stranicu koju je prvi put posjetitelj vidio?
 • Efikasnost - nakon početnog upoznavanja sa dizajnom web stranice, koliko brzo korisnik može izvoditi zadatke pretraživanja informacija na stranici?
 • Memoriranje - koliko kvalitetno korisnik može (za)pamtiti određene elemente i njihove funkcionalnosti na stranici?
 • Greške - koliko grešaka čine korisnici, jesu li te greške ozbiljne i mogu li se posjetitelji brzo „oporaviti" od tih grešaka te nastaviti koristiti web stranicu?
 • Zadovoljstvo - je li posjetitelju vizualno atraktivan i „ugodan" dizajn stranice?

Skup ocjena svake pojedine nominirane web stranice čini osnovu za prosječnu ocjenu svake pojedine stranice. Dok u kumulativu sa svim ostalim nominiranim web stranicama nastaje - rang ljestvica upotrebljivosti web stranica. Prema njoj se tada određuju i najbolji - tri dobitnika "Zlatne nagrade Web:Strategije za najupotrebljivu web stranicu".

Tko su članovi ocjenjivačkog odbora?

Ocjenjivački odbor za "Zlatnu nagradu Web:Strategije za najupotrebljivu web stranicu" čine profesionalci sa višegodišnjim iskustvom u izradi web stranica. To su:

Dario Šuveljak
STEDAS

 

Igor Vuksanović
CPP

 

Stanislav Šredl
tportal.hr

 

Koje su prednosti za nagrađene?

Osim zadovoljstva kao pobjednika odabranoga od strane struke, osnovna prednost nagrađene stranice je njezina jasna i nedvosmislena poruka posjetitelju - "dođi, vidi i pronađi, naruči ili kupi!" Znači, takva stranica zasigurno stvara određeni kredibilitet i reputaciju među korisnicima, jamči njihovo zadovoljstvo te opravdava njihova očekivanja.

Vremena je još malo. Zato požurite sa prijavama za nominacije.


Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu

NovostiDodana prezentacija Glavović Nataše

26.05.2009. Ispričavmo se svima koji su preuzimali prezentacije. Sada možete preuzeti i onu za koje smo dobili nekolicinu upita na e-mail (prva u nizu u ZIP datoteci). Više...

Web::Strategija najveća do sada!

05.03.2009. Objava za medije - U Zagrebu je 5. 3. 2009. održana četvrta regionalna konferencija o kontekstualnom oglašavanju i o marketingu tražilica pod nazivom "Web::Strategija 4 - Izgubljeni u kontekstu". Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI POKROVITELJI

 

SREBRNI POKROVITELJI

Httpool - internet marketing

 

BRONČANI POKROVITELJI

HGspot

  6

6

ORGANIZACIJSKI POKROVITELJI

  Institut za elektroničko poslovanje
Imperito
 

4


 

ZLATNI MEDIJSKI POKROVITELJI

Najčitaniji poslovni mjesečnik
Net.hr


 

SREBRNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 
 
 
Novi Milenij

   

BRONČANI MEDIJSKI POKROVITELJI

T3
Evolucija putnih naloga - Putni.biz
100Ljudi.net - regionalni intervju web 2.0 portal
 
 

   


 

 REGIONALNI MEDIJSKI POKROVITELJI

 
 

Httpool Macedonia