Web::Strategija 9
Oglašavanje je OUT!


Održana 4. - 5. 11. 2010. (četvrtak, petak) \\ Zagreb, Hypo centar & VMD zgrada

::SEO

Search Engine Optimization (SEO)

SEOSEO (eng. Search Engine Optimization) je skup metoda kojima se željena web stranica neprekidno priprema za bolje pozicioniranje na rezultatima tražilica (SERP), kao što je Google, za ciljane fraze (ključne riječi). Ako želite da na upit u Google tražilici "najbolja veš mašina" kao prvi rezultat dobijete Vaš web shop koji prodaje bijelu tehniku - SEO je ono što trebate.

SEO danas ne koristimo samo za dovođenje novih posjetitelja na naše službene web stranice, već i na Facebook Fan Page ili pak javni blog kako bi korisnike uključili u javno komentiranje na novosti (interaktivni marketing).

"U doba globalizacije, velike korporacije mogu postati sve manje u očima internet korisnika, ukoliko korisnik nije u mogućnosti da pronađe te velike korporacije pri online pretrazi za proizvode za koje su oni možda čak i tržišni lideri.

SEO pomaže velikim korporacijama prije svega da održe svoj imidž, a onda da i uštede mnogo novca kojeg daju za oglašavanje u pretraživačima. Pored toga SEO pomaže korporacijama da u mnogo večoj brzini dosegnu do kupca u novim tržišnim segmentima. Posebno o long tail segmentu su konverzije zainteresovanih u kupce mnogo veče nego u uličnoj prodaji, što daje mnogo bolji ROI."

- Nedim Šabić

Ukratko - čemu služi SEO?

Niste još demistificirali tu kraticu od tri slova? Što je S.E.O.?! Pitate se što je cilj optimizacije za tražilice tj. cilj SEO metoda? Dakle, cilj optimizacije je povećanje ciljane posjećenosti web stranica sa tražilica na način da se stranice dovedu u vrh rezultata pretraživanja čime se i povećava broj klikova na Vaše web stranice, što u konačnici vodi prema izravnoj prodaji (npr. na Vašem web dućanu).

Više o tome možete saznati na Web::Strategiji 9 kroz čak dva tematska predavanja koja će voditi priznati SEO majstori.

SEO i velike korporacije

Mnoge velike korporacije nisu u potpunosti usvojile SEO vještine. Čini se kao da se i dalje bore i online svijetom. Ili na neki način smatraju da SEO njima ni nije potreban. Jer ionako svatko zna za njih. Ako ih korisnik traži, naći će ih. Sličnih primjera u Hrvatskoj i Srbiji, te drugdje u regiji može Vam nabrojati svaki SEO profesionalac.

Najbolji primjer za to da je SEO potreban svima, pa tako i velikima, je sveprisutni Mc' Donalds. SEO nisu samo brojevi, iako velike kompanije smatraju da sve ono što ne može izmjeriti ROI (engl. Return On Investment) nije vrijedno ulaganja. Dakle, upišite onda u Google tražilicu „Chicken McNuggets". I gdje je Mc' Donalds-ova web stranica? Prvo ih spominje Wikipedia, pa se spominju priče vezane uz tužbe. A onda se pojavljuje ono što bi Mc' Donalds vjerojatno najmanje želio - nutricionistička web stranica koja govori o tome od čega se Chicken McNuggets zapravo sastoji. Mc' Donalds misli da će ih korisnik tako lako pronaći ako želi. E pa nije baš tako! Možda i hoće, ali će prvo pročitati neke negativne vijesti vezane uz njih. Ne dozvolite da se to dogodi i Vama, bila Vaša tvrtka velika ili mala. Naučite SEO vještine od pravih profesionalaca iz SEO industrije! Istaknite svoju web stranicu i spriječite greške koje se mogu javiti kod optimizacije web stranica. Osim što ćete više o tome saznati na Web::Strategiji (ako se prijavite ovdje), razmislite i o jedinoj SEO radionici u sklopu Web::Edukacije.

BMW i „cloaking" primjer

Nije svaki primjer SEO-a pozitivan i pri korištenju SEO-a treba biti oprezan. Dobar poznati primjer u SEO krugovima za to nam dolazi još iz 2006. godine kada je Google stavio BMW na crnu listu jer je prekršio njihove smjernice vezane uz SEO. Istraga je otkrila da je BMW-ova web stranica radila utjecaj na rezultate tražilice kako bi si osigurala najbolju poziciju na tražilici kada korisnik upiše „rabljeni automobili". Google je nakon te istrage maknuo BMW s top pozicije na tražilici. BMW je priznao da je koristio takozvane „doorway" stranice kako bi povisio poziciju svoje web stranice, no najviše se BMW zamjerio Google-u jer je dao jedan sadržaj Google-ovom programu koji se koristi za indeksiranje web stranice (eng. spider ili Google-bot), a drugi sadržaj korisnicima koji pristupaju preglednikom. Sve u svrhu dobivanja pozornosti Google- ovog sustava koji je odgovoran za poziciju stranice na tražilici.

Što je u tome sporno? To što kada korisnik klinkne na link u Google rezultatima pretraživanja, on je preusmjeren na BMW-ovu službenu stranicu koja sadrži puno manje tih ključnih riječi. BMW-ov glasnogovornik je poslije priznao korištenje tih metoda, ali tvrdi da im nemjere nisu bile nečasne. No, ako Google kaže da su takve metode zabranjene - onda je to danas tako. :) Google je dao svoje smjernice koje kažu:

  • kreirajte web stranice za korisnike, ne za tražilice
  • ne zavaravajte svoje korisnike davajući im drugačiji sadržaj u tražilici nego što je onaj pravi, na Vašoj web stranici (to se stručno naziva „cloaking" ili prikrivanje)

Što mislite tko je najveći prodavač obuće online?

Ovako na brzinu jedno pitanje: „Što mislite tko je najveći prodavač obuće online?" Nike? Timberland? Adidas? Ne! Pobjednik je Zappos.com, poduzeće staro malo više od 10 godina koje još uvijek za razliku od Nike-a ima malu prepoznatljivost branda. Jedno istraživanje bavilo se optimizacijom web stranica poznatih proizvođača obuće. I što su saznali? Saznali su da 60% online prodavača obuće uopće ne mari za SEO. U tu skupinu spada i Nike. Ako u tražilicu upišete „athletic shoes" naići ćete na Nike.com tek na sredini druge stranice Google-ovih rezultata. Njihova strategija online oglašavanja je potpuno drugačija. Oni ulažu u plaćene oglase. Ali istraživanja ukazuju na činjenicu da su takve kampanje puno efikasnije ako se kombiniraju s neplaćenim rezultatima pretraživanja, ako su rezultat integriranja u SEO program.

U online svijetu veličina nije važna

Najljepša stvar kod online prodaje je što ogromne robne kuće diljem svijeta - ne znače ama baš ništa. Jedino što je bitno je privući dovoljno korisnika na svoju stranicu i nakon toga pružiti im najbolje shopping iskustvo. O tome je bilo više riječi na prethodnoj Web::Strategiji 8 - Istinom do kupca. Istraživanja su pokazala puno primjera kako se pametno optimizirane web stranice mogu vrlo dobro nositi sa poznatim brandovima.

Viša pozicija na tražilici = više prometa = više posjetitelja = veća prodaja!!!

Pametno optimizirana web stranica daje Vašem poduzeću konkurentsku prednost, čak i pred velikim, poznatim i priznatim brandovima. Iskoristite SEO u svojoj internetskoj marketinškoj kampanji. A kada Vam da odlične rezultate - razmislite sljedeće godine o prijave te kampanje za Zlatnu nagradu Web::Strategije. :)

Autor: Matea Janton, Marketing odjel

 

P.S. Ako želite naučiti SEO metode i primjeniti ih za svoje web stranice kako biste privukli više posjetitelja i pri tome prodali više proizvoda i usluga (npr. ako imate web shop), preporučamo Vam SEO seminar (temelj web marketinga) u sklopu Web::Edukacije.


Web::Strategija 9 - Oglašavanje je OUT! (Teme: internet marketing, SMM, SEM, PPC, SEO, turizam)

Konferencija je popunjena! Tko sve dolazi?

NovostiDobitnici Web marketing kampanje 2010

04.11.2010.

Između intrigantnih naslova predavanja održana je u Zagrebu na konferenciji Web::Strategija 9 – Oglašavanje je OUT! dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije u kategoriji Web marketing kampanja 2010, sve priznatija nagrada ne samo od struke, jer ocjenjivački odbor ima sve teže zadatke, već i od uglednih naručitelja kampanji i drugih web projekata. Ovaj puta dodijeljeno je šest nagrada i dvije posebne pohvale. [UPDATE]

Više...

Business Speed Dating

03.11.2010.

Nakon uspješno održanog prvog Business Speed Datinga (BSD) na sajmu Web::INDUSTRIJA 2010. te drugog na Web::Strategiji 8, vrijeme je i za treći na Web::Strategiji 9 :)

Više...

Skoro 300 prijava

02.11.2010.

Prijavite se još sada jer uskoro zatvaramo prijave. Rekordan broj prijava Web::Strategije približio nas je brojci od 300 prijavljenih što do sada nije bilo viđeno na ovakvim događajima vezanim isključivo uz web. 

Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeSREBRNI SPONZORI

 

LogIT Internet usluge
 Virtus dizajn
Visoka skola za informacijske tehnologije
Microsoft  
BRONČANI SPONZORI

 


ORGANIZACIJSKI PARTNERI

Tiskara
iDEAstudio
 Slobodni_maseri Hypo centar
 Smijesak.hr  OH!
 Ožujsko pivo  Kodak
Fotosvijet  TopliceSvetiMartin
MMVAuris  IMPERITO
 RentACar  Falkensteiner_Hotels_Residences
 HULK  Pago
uklanjanjevirusa.com WorldClass

 

 

 ZLATNI MEDIJSKI 


 

 Monitor.hr  tportal.hr
   
VIDI Jutarnji.hr
   
   MojPosao
   
 Net.hr  

 

SREBRNI MEDIJSKI

 

 
 dalje.com
Mobil Media MetroPortal 
 Kompass  HrPortfolio
 WLW  T3Magazin
 ShopInZagreb  FORUM.HR
rep.hr  
 

BRONČANI MEDIJSKI


 Upali.net  InterijerNET.hr
 Racunalo.com  Automanija.com
 GAMEBOX.hr
Autosport
JaTrgovac
 AUTONET
 MojBiz.com
desktop

EDUKACIJSKI PARTNERI

 

Web::Edukacija

Filaks

REGIONALNI MEDIJSKI


ITdogadaji
Intermezzo
 ZnanjeInfostud