WS11 - Frontend naš svagdašnji


Održana 16. - 17. 06. 2011. (čet, pet)
Zagreb, Hypo centar & VMD zgrada

::Frontend

Frontend naš svagdašnji

Prednje sučelje, prednji kraj (eng. front end, frontend) je općeniti naziv kompleksnog softverskog procesa zaduženog da od korisnika prikuplja različite podatke i to kroz različite obrasce, a sve prema specifikacijama koje su nužne da tzv. krajnji kraj (eng. back end, backend) bude uobličen prema željama naručitelja tog procesa. Pojam frontend koristi se u svijetu web aplikacija koristi kao naziv za web sučelje kojem masovno pristupaju korisnici (ponekad se zove i - javni dio; makar bio dostupan uz username/password) kao spona sa pozadinskom tzv. poslovnom logikom aplikacije. Frontend se, dakle, nalazi imeđu korisnika i backend-a nekog softvera.

Izraz frontend se često odnosi na sučelje prilagođeno za korisničku uporabu (eng. user-friendly interface), no da bi ono stvarno bilo prilagođeno korisniku potrebno je primjeniti znanja UX-a. Više o tome u nastavku ovog teksta, ali i na nadolazećoj Web::Strategiji.

Softverska arhitektura

Gledajući kroz softversku arhitekturu, postoji niz softverskih slojeva između hardvera i korisnika (osobe). Npr. jedan od slojeva je i operativni sustav Microsoft Windows. Pri tome, za svaki sloj možemo reći da ima svoj frontend i backend, gdje je frontend komponenta sloja koja služi kako bi korisnik mogao upravljati tim slojem.

Kod primjera aplikacije za uređivanje slika (npr. Adobe Photoshop), radni prozor aplikacije zajedno s alatnom trakom predstavlja frontend. Dakle, sučelje između korisnika (npr. web dizajnera) i pozadinskog dijela te aplikacije koja cijelokupni prikazani sadržaj pohranjuje u obliku brojeva i matematičko-logičkih forumlacija.

Kod softverske arhitekture web aplikacija, frontend je sučelje web servera (npr. Apache ili IIS) prema korisniku (koje se prikazuje u pregledniku; eng. browser) dok je backend klijent prema drugim servisima tog servera (npr. prema MySQL bazi podataka).

Web aplikacija

Web aplikacija (web skripta) je složeni programski proces koji se može odvijati i na poslužitelju (eng. server) i na klijentu (eng. browser) koji za prikazivanje trenutnog stanja procesa koristi frontend. Frontend web aplikacije prilagođen je korisniku da uz minimalna dodatna znanja može što jednostavnije upravljati programskim procesom - web aplikacijom. Osim standardnog seta elemenata korisničkog sučelja (eng. frontend), konkretna realizacija frontend sučelja prepuštena je slobodnoj volji projektantu web aplikacije tj. točnije - projektantu korisničkog sučelja. Najčešće ovaj dio u praksi zna biti prepušten čovjeku zaduženom za web dizajn iako je izrada frontend-a proces koji danas zahtjeva širi spektar znanja.

Neki od standardnih elemenata korisničkog sučelja je padajući izbornik (eng. drop down menu), jednostruki odabir (eng. radio button), višestruki odabir (eng. check box), itd.

"Timovi koji izrađuju neki online projekt moraju shvatiti da User Experience (UX) nije sinonim za User Interface tj. sučelje. UI je samo jedan element kojeg korisnici najčešće vide i klikaju ili dodiruju, no cjelokupan UX se na kraju kondenzira na onaj osjećaj koji korisniku ostaje nakon što odradi proces kojem je vaš proizvod namjenjen. User Interface može biti iznimno ergonomski oblikovan, grafički izvanredan, no ako se proizvod često "ruši" cijeli UX odlazi u vodu.

To je jedan od razloga zbog kojih su potrebni specijalizirani ljudi za cjelokupan dojam proizvoda. Netko tko će kontrolirati izgled, pakiranje, sučelje, kvalitetu ikona, odabir teksta i ton obraćanja korisniku, email potvrde koji stiže korisniku, brzinu učitavanja aplikacije, mala iznenađenja koja se dese kada korisnik otkrije nešto novo, itd ... jer cjelokupni zbroj tih faktora jer User Experience. " - izjavio je Goran Peuc, UX stručnjak (Nivas)

Iako je danas izrada korisničkog sučelja web aplikacija pojednostavnjena, široki raspon mogućnosti prilikom kreacije interkativnog sučelja otvorio je mogućnost stvaranja nedovoljno intuitivnog sučelja ili vrlo nezgrapnog rasporeda elemenata za korisnika. Kako bi uspješnost projektiranja bila na razini koja odgovara korisniku (čovjeku), razvijena je, osim skupa pravila, cijela struka vezana uz projektiranje i proizvodnju korisničkog sučelja koja se zasniva na istraživanjima i promišljanjima o tzv. korisničkom iskustvu - UX.

UX - korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo (eng. User eXperience; UX) govori o tome kako se osoba osjeća kada koristi neki proizvod, sustav ili servis. Korisničkim iskustvom naglašavamo smisleno vrednovanu interakciju između čovjeka i mašine. U našem slučaju - sučelja web aplikacije. Pri tome, korisničko iskustvo se prvenstveno odnosi na osobno prihvaćanje praktičnih aspekata cjelokupnog sučelja web aplikacije u smislu upotrebljivosti, jednostavnosti primjene i korisnosti za sustav.

U svojoj srži, korisničko iskustvo nastaje kao subjektivan dojam pojedinca, no analizira se i promišlja na temelju statističkih rezultata mnogih korisnika istog sučelja web aplikacije. Na temlju ovakve analize dolazi se to temeljnih pretpostavki korisničkog iskustva (univerzalno primjenjivih). Kaže se "pretpostavki" jer se korisničko iskustvo smatra dinamičnim - promjenjivim u vremenu.

Prema ISO standardu 9241-210 korisničko iskustvo je određeno kao "osobna percepcija i reakcija koja rezultira uporabom unaprijed očekivane primjene proizvoda, sustava ili servisa".


Web::Strategija 1011 - Frontend naš svagdašnji - najposjećenija konferencija web developera u regiji

Ulaznice su rasprodane!

NovostiDobitnici Zlatnih nagrada

17.06.2011.

U sklopu konferencije danas je održana i dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije u dvije kategorije Web upotrebljivost 2011 i Web inovativnost 2011 namijenjene nagrađivanju najboljih proizvođača web stranica (eng. web developers) u ovoj godini. Pa, tko su zlatni web developeri za 2011. godinu?

Više...

Kako odabrati tvrtku za CMS?

13.06.2011.

Bilo da želite izradu web stranica za svoju tvrtku ili novi projekt - često si postavljamo pitanje: kako odabrati tvrtku za CMS tj. tvrtku koja se bavi izradom web stranica? Davor Blaguški, jedan od prethodnih ambasadora Web::Strategije daje nam odlične savjete.

Više...

Najavljen sajam Web::INDUSTRIJA 2012

11.06.2011.

Možda je još rano za najaviti sajam koji se nedavno održao u Zagrebu i koji će se ponovno održati tek sljedeće godine u 5. mjesecu, ali za web developere i sve one željne promocije i stvaranja novih kontakata na sajmu - sada je prilika za NAJJEFTINIJI zakup promotivnog prostora na Web::INDUSTRIJI 2011.

Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI SPONZOR

Microsoft

 

SREBRNI SPONZORI

VirtusDizajn LogIT Internet usluge
Domain.ME
 trikoder

 

BRONČANI SPONZOR


   

ORGANIZACIJSKI PARTNERI

Timgraf_Media Brand_Dizajn
 OH!  Refleksoterapija_Flatz
 uklanjanjevirusa.com
 Hypo centar  World_Class
Foto_Svijet  
 PODRAVKA  CedevitaGO!

 


 ZLATNI MEDIJSKI 

Net.hr Monitor.hr
Jutarnji.hr tportal.hr
VIDI
 


STRUČNI MEDIJSKI

Netokracija


SREBRNI MEDIJSKI

Mobil Media hrportfolio.com
 WLW MojPosao
PoslovniPuls  ezadar
Maksi  

 

BRONČANI MEDIJSKI

JaTrgovac racunalo.com
Zagreb danas_Zg Portal MojBiz.com
InterijerNET.hr
 
REGIONALNI MEDIJSKI

itdogadaji.com
Intermezzo