WS11 - Frontend naš svagdašnji


Održana 16. - 17. 06. 2011. (čet, pet)
Zagreb, Hypo centar & VMD zgrada

::Predavanja

Stručna predavanja na konferenciji za web development

Donosimo Vam popis stručnih predavanja na konferenciji za web development - Web::Strategiji 1011 - Frontend naš svagdašnji. Provjerite koja Vas predavanja očekuju.

 

Skaliranje web sustava

Predavač: Vedran Križek

I tako... Izbacili ste svoj novi web projekt. On pršti od funkcionalnosti. Nikad viđenih golim ljudskim okom! Kritičari Vam pišu hvalospjeve. Na svakom koraku. TV ekipe stoje u redovima ispred vaših ulaznih vrata. Broj korisnika raste i raste. Slatkiši po vašem izboru padaju s neba. I, naravno, sve to izgleda super.

Onda jednog (obično kišnog) dana primijetite da je Vaše voljeno dijelo sve sporije. Uskoro user experience (UX) odlazi kvragu. Nikakvi tweak-ovi koje radi hosting firma ne uspijevaju riješiti probleme, već samo odgađaju redovne kataklizme koje postaju sve češće. Rast koji ste uzimali zdravo za gotovo se počinje usporavati. Pa i zaustavljati! :-(

Već naručeni Ferrari sa zlatnim retrovizorima se naglo počinje činiti kao nepromišljena odluka...

Možda zvuči malko nategnuto, no svi koji su se imali prilike suočiti sa "prokletstvom rasta" složit će se da je scenarij puno bliže realnosti nego što se to na prvi pogled čini neuvježbanom oku.

Skaliranje web sustava proces je rješavanja i, što je još važnije, prevencije gore navedenih situacija. Vedran je u svom radnom vijeku imao čast i veselje skalirati neke od najvećih hrvatskih web sustava poput primjerice njuskalo.hr (rast od preko 500% u godinu i pol) i 24sata.hr (rast od oko 1.000% u dvije godine), a u ovom predavanju ćete saznati njegova iskustva i tehnike isprobane na navedenim projektima, kao i neke teorijske okvire i metode samog procesa skaliranja web sustava u širem smislu. 


JavaScript svemogući 

Predavač: Srđan Stanić

Ne tako davno JavaScript je bio skriptni jezik koji se koristio prvenstveno za dodavanje dinamičkih elemenata statičkim internetskim stranicama. S vremenom su internetske stranice prerasle u internetske aplikacije, a JavaScript je dobio titulu ozbiljnog programskog jezika. Usprkos mnogim manama samog jezika i neusklađenoj podršci različitih preglednika, JavaScript je postao de facto standard za razvoj frontend-a internetskih aplikacija.

No, JavaScript se proširio van granica preglednika na desktop računalima pa tako danas u JavaScriptu možete razvijati aplikacije na svakom obliku frontend-a, od mobilnih klijenata, preko tableta i desktopa do TV-a te čak i na poslužiteljskoj strani. Najnovija vijest iz Microsofta najavljuje razvojno okruženje za Windows aplikacije temeljeno upravo na JavaScriptu.

Rast popularnosti JavaScripta čini se nezaustavljiv, a područja primjene sve raznovrsnija. Ako još uvijek niste uvjereni da je JavaScript the next big thing svakako posjetite ovo Srđanovo predavanje i uvjerite se sami. 

 


Zlatni put do rezultata 

Predavač: Goran Peuc

U svaki projekt krećete sa jasnom vizijom cilja i rezultata projekta. No put koji ste odabrali možda uopće ne vodi do tog cilja - npr. Vaš je cilj imati web stranice koje su dobro optimizirane za tražilice, a od Vašeg izvođača tražite da ih napravi u potpunosti u Flashu.

Ne propustite poslušati Goranovo predavanje o tome kako prepoznati pravi put, kako ga se pridržavati te što Vam je činiti kako bi avantura novog projekta zaista došla do cilja, a ne skrenula u ponor.

 

Povezivanje sa društvenim mrežama putem widgeta

Predavač: Stanislav Mihić

Ako ste aktivni korisnik interneta sigurno ste naišli na mrežne stranice na kojima se nalazi barem jedan od widgeta bilo da je to od strane Facebook-a, Twitter-a ili je nešto treće u pitanju. Postaviti widget na stranicu nije velika znanost. No, s druge strane obnoviti ćete znanaje što su to sve widgeti, te naučiti kakvu točno korist posjetitelj može imati, a kakvu ne. Na kraju saznajte:

 • Kakvi su widgeti korisni za Vaš web?
 • Kako u konačnici utječu na frontend?
 • Kako utječu na User Experience (UX)?

Stanislav će na kraju odgovarati i na upite iz publike.

 

jQuery tips & tricks

Predavač: Nikola Plejić

jQuery je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih JavaScript library-ja na webu. Omogućava web developerima da kroz čist i vrlo upotrebljiv API kompatibilan sa svim vodećim browser-ima manipuliraju DOM stablom, hvataju evente, rade Ajax pozive i mnoge druge stvari koje browseri zbog međusobne nekompatibilnosti inače otežavaju.

Mali, brz, ali i moćan, jQuery se vrlo intenzivno razvija i svakom verzijom donosi sve više features-a. U ovom predavanju ćete naučiti neke manje poznate i korištene feature library-ja poput data binding-a i naprednijih selector-a, ali i novije dodatke poput deferred objekata i template-a (predložaka).

 

Budućnost mobilnih stranica

Predavač: Lucijan Blagonić

Rastuća rasprostranjenost pametnih telefona otvara novo tržište mobilnih stranica. Android i iOS uređaji već imaju mobilne preglednike koji svojim mogućnostima nadilaze starije generacije desktop preglednika, a internetski paketi su cijenom danas puno prihvatljiviji nego unazad par godina.

U predavanju će se Lucijan osvrnuti na budućnost mobilnih stranica kroz retrospektivu trenutnog načina izrade i dostupnih tehnologija poput HTML5, uz par korisnih savjeta i use-case-ova na svakodnevnim primjerima.

 

Usability - Mjerilo kada je dovoljno fancy funkcija

Predavač: Nedim Šabić

Koliko je informatika široko polje djelovanja, pokazuju svakodnevno nesporazumi između web programera i web dizajnera. Različitost pogleda na jedan te isti zadatak ne može biti veća nego što je to kod ove dvije radne grupe. Programer nastoji ubaciti što više "korisnih" funkcija, dok dizajner vidi izuzetnu "bitnost" u preciznosti postavljanja pojedinih elemenata. Mjerilo u praksi je jedino korisnik. On svojim kretanjem i znanjem određuje što je korisno i bitno.

Iz mnoštva promatranja korisnika tijekom surfanja na različitim web stranicama iskristalizirala su se određena pravila, koja su definirana kao znanstvena disciplina - usability. Nedim će Vas upoznati samo sa najbitnijim pravilima usability-a i načine kako u kompleksnim projektima napraviti kvalitetan usability test i tako dobiti odgovor na pitanje - nedostaje je li neka funkcija ili ih je čak previše koje tako zbunjuju korisnika?

NAPOMENA: Nedim je na Web::Strategiji 9 proglašen drugim najboljim predavačem cijele konferencije (nakon Miroslava Varge), te Vam toplo preporučamo da ne propustite ovo predavanje uživo.

 

Web dizajn za nedizajnere

Predavač: Emanuel Blagonić

S dizajnom se susrećemo svakodnevno, a da toga ponekad nismo niti svjesni. To je odlika dobrog dizajna, a ne samo drop shadow, zaobljeni rub ili veliki naslov. Dizajn mora djelovati kao cjelina.

U ovom Emanuelovom predavanju naučiti ćete više o odabiru boja i tipografije, te kako odabrati ikone i fotografije odnosno ilustracije koje će vaš dizajn izdignuti iz niza ostalih. Emanuel će govoriti i o whitespace-u, mreži (eng. grid), web formama i zašto je bitno posebnu pozornost obratiti na korisničko sučelje i iskustvo u pristupanju Vašim stranicama.

 

Brending with .ME

Predavač: Predrag Lešić

Vršna domena .ME je jedna od najpopularnijih novih internet domena današnjice. Pruža mogućnost personalizacije na URL nivou (za websajt i e-mail adresu), a samim tim omogućava slanje direktne marketinške poruke koju je teško izbaciti iz glave (pokušajte sa "kiss.me", "love.me", "dress.me", "miss.me").

Predragova prezenacija pruža kratak osvrt na industriju internet domena, modele poslovanja i kretanja na najznačajnijim tržištima, ali što je mnogo bitnije - daje uvid u moć ličnog brendiranja od jednog od očevica najnovijih dešavanja kada su u pitanju društveni mediji.

Ukoliko želite da saznate zašto je važno predstaviti se na pravi način, a još važnije uraditi to koristeći .me domene kao sto su uradili Facebook, Wordpress, Naver i Times, prezentacija "Branding with .ME" Vas neće ostaviti ravnodušnim. Web::Report by Rep.hr

Predavač: Bojan Bajgorić Šantić

Web::Report by Rep.hrOd prošle konferencije uvedeno je 10-minutno Bojanovo predavanje pod nazivom Web::Report by Rep.hr koje će Vas 10 minuta provesti kroz najzanimljivije događaje i trendove na domaćem Internetu, odnosno na području web projekata, web developmenta, društvenih mreža i drugih informacija korisnih onima koji aktivno sudjeluju ili planiraju sudjelovati na domaćoj web sceni.

Ovaj drugi Bojanov Web::Report proći će sve novosti koje su se dogodile tokom proteklih mjeseci od Kolektiva Web::Strategije X.

Teme kroz koje će projuriti drugo izdanje Web::Reporta su:

 • daljnja ekspanzija web trgovine,
 • novi poslovni modeli grupne kupovine,
 • novi načini komunikacije tvrtki s klijentima na webu i putem mobitela,
 • pregled web projekata koji traže investicije i
 • mnoge druge.HTML5TV - kako obraditi i objaviti predavanja na web-u 

Predavač: Dobrica Pavlinušić

Iako postoji mnogo web servisa koji nam omogućavaju upload prezentacija (npr. SlideShare) ili videa (npr. YouTube) oni ne omogućavaju jednostavnu sinhronizaciju videa i prezentacije. Također, većina servisa koristi Flash za reprodukciju videa što u doba HTML5 standarda također nije optimalan način.

Pogledati ćemo set alata koji se zovu HTML5TV i omogućavaju jednostavnu sinhronizaciju video materijala i PDF prezentacije te njihovo objavljivanje na web-u bez potrebe za pluginima na browserima nove generacije. Kako je cijeli projekt na github-u, kolaboracija se svodi na korištenje git-a. Quo Vadis, Browser? 

Predavač: Saša Matijašić 

Kad Saša bude gotov sa svojim predavanjem, dobit ćete pregled nad time što Vas čeka u idućim godinama po pitanju client-side web developmenta te kako će nadolazeće tehnologije utjecati na svakodnevicu nas web developera.

Saša će vam ukratko dati povijest HTML5 i objasniti vam gdje smo to danas točno, zašto smo ovdje gdje jesmo i na koji način ćemo ići dalje.

Istaknut ćemo nekoliko manje korištenih cool featurea HTML Petice koje možete koristiti danas, a koje će publika moći isprobati na praktičnom live demo-u za vrijeme Sašinog predavanja. Saznat ćete s čime sve u Petici morate danas biti oprezni. Reći ćemo vam što nažalost uopće ne možete koristiti danas, ali da možete, bilo bi awesome! :-) 

Preporučamo svim web developerima da se pripreme na vrijeme za budućnost tako da svakako poslušaju ovo Sašino predavanje na Web::Strategiji 1011.

 


Frontend za Facebook aplikacije 

Predavač: Davor Runje

Uspješnost aplikacije ili stranice na Facebooku ovisi o uspješnosti integracije s Facebookovim frontendom.

Predavanje će demistificirati učinkovitost ili neučinkovitost popularnih tehnika na primjerima od najjednostavnijih statusa na službenim profilima do viralnijih mehanizama aplikacija. 

 

Zašto i mi hrvatske startupe trebamo tretirati kao rock zvijezde?  

Predavač: Luka Sučić

Startup kultura u Hrvata? Postoji li to uopće? Kakva je, što sa sobom donosi i na koji način svi mi možemo pridonjeti. Dosta vam je instant celebritya, bižuterija i reality showa? Pipremite se za početak transformacije naše kulture u poduzetničku.

Zašto je bitno da svi mi uključujući pojedince, medije i institucije počnemo tretirati inovativne startupe kao rock zvijezde? Samo su neka od pitanja na koja ćemo dati odgovor u ovom Lukinom predavanju na Web::Strategiji 1011 - Frontend naš svagdašnji.

Iako smo svjesni da samo grebemo po površini negdje treba početi, a kako bolje nego kroz CISEx i Startup Rock zvijezde?


Kliks.hr - Online trgovina kao servis

Predavač: Tomislav Šantek

Vjerojatno ste već razmišljali o otvaranju web shopa. Zakupiti ćete svoju domenu, naći povoljan hosting, te postaviti svoj web shop. No jeste li mislili na sve?

 • Hoćete li koristiti SSL zaštitu podataka?
 • Kako ćete obrađivati kartično plaćanje?
 • Kako ćete promovirati svoj web shop?
 • Koju softversku platformu koristiti?

Odjednom se nalazite u moru neodgovorenih pitanja i ono što je počelo kao jednostavna ideja pretvara se u muku. U ovom kratkom predavanju izdvojiti ćemo neke od glavnih poteškoća na koje možete naići odlučite li se za tradicionalan pristup otvaranja vlastitih web stranica i shopa, te ukazati vam prednosti korištenja kliks web servisa kao integriranog rješenja.

Isplati li vam se?

Procjenite sami...

 

Frontend za e-commerce 

Predavač: Damir Plejić

Izrada frontenda za e-commerce polazi od glavne pretpostavke - kako posjetitelja pretvoriti u kupca, tj. napraviti konverziju.

Na domaćem webu (i šire) često nailazimo na shopove koji pate od dječijih usability bolesti. Stranica napravljena da prodaje - to ne radi. Korisnik je izgubljen u pronalasku košarice, mnoštvu koraka u checkoutu, prisilnoj registraciji i neočekivanim troškovima. U tim slučajevima korisnik najčešće odustaje i kupuje na stranicama konkurencije.

U dizajnu sučelja za online prodaju postoje brojna pravila koje predlažemo pratiti želi li se potencijal dovedenih korisnika maksimalno iskoristiti. Pravila su rezultat brojnih testiranja, analitike i godina iskustva. 

 

Održivi slicing - live slicing!!!

Predavač: Branko Kolesarić

"Live slicing" uživo! Cilj ovog live web slicinga (predavač će uživo prolaziti kroz web slicing proces pred publikom) je pokazati na stvarnom primjeru kako uočiti uzorke u dobivenom dizajnu te, razmišljajući unaprijed, napraviti stabilnu osnovu za daljnje nadogradnje bez obzira na broj developera uključenih u projekt. 

 • Krenuli ste s malim siteom, a sad imate ogroman portal?
 • Nekoliko frontend-ovaca radi na projektu?
 • Glavni naslov na jednoj stranici izgleda kao sitni tisak na drugoj?
 • Dodavanje nove funkcionalnosti zahtijeva copy/paste postojeće?
 • Sve više pravila u CSS-u završava s !important?
 • Već ste na 3.000-oj liniji CSS-a?! 

 

Razvoj za IE9 – unaprijedite stranicu za 20 minuta

Predavač: Tomislav Tipurić

Internet Explorer 9 već je neko vrijeme s nama. Oni koji su imali priliku isprobati ovu novu inačicu poznatog web preglednika, imali su priliku vidjeti da stranice više nisu učahurene u preglednik, već ih je moguće „izvući“ na taskbar te tada poprimaju potpuno nove osobine. Većina misli omogućiti svojoj stranici da tako „izlazi“ iz preglednika predstavlja mukotrpan posao za developere.

U ovom kratkom izlaganju pokazat ćemo da su stvari upravo suprotne.

 

Pomoć pri web dizajnu i razvoju – što radi tipka F12 u Internet Exploreru?

Predavač:  Tomislav Tipurić

Dizajnirati i razvijati web stranice odnosno aplikacije u vrijeme velike fluktuacije razno raznih tehnologija nije nimalo lak zadatak. Često nas muče stvari poput točne veličine pojedinih dinamički stvorenih elemenata, nasljeđivanja CSS svojstava, točnog odabira elementa kod SVG grafike, JavaScript debugginga, procjene količine mrežnog prometa i njegova optimizacija za manje brzine (primjerice mobiteli odnosno pametni telefoni)…

U sjeni Internet Explorera, skriven iza nevidljivih izbornika nalazi se komad softvera koji vama, današnjem web developeru ili dizajneru, može uvelike olakšati život.


Web::Strategija 1011 - Frontend naš svagdašnji - najposjećenija konferencija web developera u regiji

Ulaznice su rasprodane!

NovostiDobitnici Zlatnih nagrada

17.06.2011.

U sklopu konferencije danas je održana i dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije u dvije kategorije Web upotrebljivost 2011 i Web inovativnost 2011 namijenjene nagrađivanju najboljih proizvođača web stranica (eng. web developers) u ovoj godini. Pa, tko su zlatni web developeri za 2011. godinu?

Više...

Kako odabrati tvrtku za CMS?

13.06.2011.

Bilo da želite izradu web stranica za svoju tvrtku ili novi projekt - često si postavljamo pitanje: kako odabrati tvrtku za CMS tj. tvrtku koja se bavi izradom web stranica? Davor Blaguški, jedan od prethodnih ambasadora Web::Strategije daje nam odlične savjete.

Više...

Najavljen sajam Web::INDUSTRIJA 2012

11.06.2011.

Možda je još rano za najaviti sajam koji se nedavno održao u Zagrebu i koji će se ponovno održati tek sljedeće godine u 5. mjesecu, ali za web developere i sve one željne promocije i stvaranja novih kontakata na sajmu - sada je prilika za NAJJEFTINIJI zakup promotivnog prostora na Web::INDUSTRIJI 2011.

Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeZLATNI SPONZOR

Microsoft

 

SREBRNI SPONZORI

VirtusDizajn LogIT Internet usluge
Domain.ME
 trikoder

 

BRONČANI SPONZOR


   

ORGANIZACIJSKI PARTNERI

Timgraf_Media Brand_Dizajn
 OH!  Refleksoterapija_Flatz
 uklanjanjevirusa.com
 Hypo centar  World_Class
Foto_Svijet  
 PODRAVKA  CedevitaGO!

 


 ZLATNI MEDIJSKI 

Net.hr Monitor.hr
Jutarnji.hr tportal.hr
VIDI
 


STRUČNI MEDIJSKI

Netokracija


SREBRNI MEDIJSKI

Mobil Media hrportfolio.com
 WLW MojPosao
PoslovniPuls  ezadar
Maksi  

 

BRONČANI MEDIJSKI

JaTrgovac racunalo.com
Zagreb danas_Zg Portal MojBiz.com
InterijerNET.hr
 
REGIONALNI MEDIJSKI

itdogadaji.com
Intermezzo