Anti-recesijski
Vodič kroz web poslovanje


Održana u Zagrebu, 17. 06. 2009. (srijeda), Hypo EXPO XXI konferencijski centar
drugi dan, 18. 06. - Web Business Radionica!

::Web shop

Internet trgovina (engl. web shop) u regiji

Internet trgovina (web shop, web dućan, online trgovina, e-trgovina, internet dućan, web trgovina) može biti sastavni dio web poslovanja, a sastoji se od distribucije, trgovine, marketinga, prodaje, te omogućuje posjetitelju (kupcu) naručivanje proizvoda i usluga putem Interneta. Internet trgovina je danas jedno od najvećih svjetskih tržista u razvoju.

Internet trgovina (web shop) se smatra trenutno najisplativijom vrstom trgovine zbog logističke nekompliciranosti i malih troškova pokretanja i vođenja. S obzirom da sve fizičke trgovine (klasične trgovine) može zamjeniti jedan jedini web shop, osjetno je jeftinije imati internet trgovinu.

"Sudjelovanje na Web::Strategiji izvrsna je prilika za druženje s kolegama iz struke te za razmjenu znanja i iskustava, pogotovo ako se uzme u obzir brzina kojom se razvijaju informatičke tehnologije.

Na Web::Strategiju dolaze i krajnji korisnici, od kojih svi mi, koji smo profesionalno vezani uz različita područja izrade web stranica, možemo u neformalnom druženju puno toga naučiti te im ujedno pružiti i korisne savjete vezane uz ICT tehnologije."

Sandra Kušek
key account manager
Internet Softver

Poslovni proces internet trgovine ima mnoge paralele sa poslovnim procesom klasične trgovine, dakle promocija, zatim operativno poslovanje, zaključivanje posla, isporuka robe ili usluge, te sam čin plaćanja. Plaćanje se obavlja elektronskim putem, npr. bezgotovinskom uplatom, te slanjem obavijesti o plaćanju u elektroničkom obliku (e-mailom), no danas je najrašireniji oblik plaćanja kreditnim karticama. 

Uz klasičnu trgovinu sve više domaćih tvrtki pokreće internetsku trgovinu (dakle, web shop), a uz pojavu virtualnih trgovina na Internetu, stvoreno je novo "online" tržište koje nije ograničeno klasičnim djelokrugom fizičkih trgovina. No, ipak, u praksi postoji još niz administrativnih i zakonskih izazova koje države trebaju riješiti kako bi olakšale web poslovanje.

Što web shop nudi kupcima?

Internet trgovina (web shop) kupcima pak omogućava izbjegavanje gužve, štednju vremena, raspoloživost trgovine od 0 do 24h, te odabir najpovoljnijeg proizvoda. Također, ubuduće se očekuje mnogo više "online" kupaca. Iako je već danas web trgovina dovoljno sigurna, usporedo će se razvijati i bolji sigurnosni sustavi koji će kupcima omogućiti još veću sigurnost koja će im u potpunosti ukloniti strah od kupnje putem Interneta.

Stanje u regiji

U regiji se još uvijek nudi manji dio proizvoda i usluga na Internetu što je velika prednost i prilika za sve koji žele proširiti svoje poslovanje i na Internet trgovinu. Nedostatak bogatije ponude je još uvijek zastupljena informatička nepismenost no u vrijeme kada biti već vrijedi nepisano poslovno pravilo, dakle standard da svaka tvrtka ili poduzetnik mora imati ponudu svojih proizvoda i usluga na Internetu kako bi upotpunila sve kanale komunikacije sa starim i potencijalnim kupcima. Pod time ne mislimo na "obične web stranice", već interaktivni pregled kompletne ponude (čak i potražnje) uz mogučnošću izravnog naručivanja, online plaćanja i isporuke (dostave) na adresu kupca.

Ukoliko ste i Vi uspješna tvrtka ili težite da to postanete, aktivan korisnik ili planirate da postanete korisnik Internet tehnologije u Vašem poslovanju, onda je internetska trgovina upravo to oružje koje će Vam omogućiti da riješite mnoge probleme i znatno povećate efikasnost i ekonomičnost Vašeg poslovanja. Pogotovu u ovo vrijeme neizvjesnosti.

Populacija online kupaca

Prema dokumentu Trends in Online Shopping a Global Nielsen Consumer Report. Online Shopping Takes Off. koristi pretraživače (14.04.2008.) možemo saznati populaciju online kupaca u svjetskim razmjerima. Trećina online kupaca (npr. Google) za pronalazak proizvoda kojeg žele kupiti, a četvrtina pronalazi web shop kroz preporuke (eng. word of mouth). Web preporuka je postala vodeći način pronalazaka web shoppova. Kada određeni kupac preda svoje povjerenje određenom web shop-u, 16% vremena će koristiti da u tom dućanu kupuje još.

Kao što vjerojatno znate, situacija u regiji tek ide u tom smjeru. No, s obzirom na statistike, dobro je imati visokopozicioniran web shop na tražilicama kroz SEO marketing metode, te iskoristiti gerila marketing metode za "word-of-mouth" u popularizaciji određenih web dućana. Obje metode ne moraju biti skupe i mogu biti odličan i isplativ poslovni potez u vrijeme ove recesije.


 

 


Web::Strategija 5.0 - Antirecesijski vodič kroz web poslovanje - konferencija o web poslovanju

NovostiKotizacije su rasprodane!

15.06.2009. Planirani broj sjedećih mjesta u najvećoj dvorani na katu u najvećem konferencijskom centru Hypo EXPO XXI u Zagrebu je - RASPRODAN !!! Čak i u vrijeme recesije. Sudionici ponajviše dolaze iz medija, te iz regije - Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovačka. Više...

Planirana popunjenost već 99%

14.06.2009. Rasprodana su skoro sva planirana sjedeća mjesta na konferencije, te zbog nepotvrđenih prijava ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta za prijave tokom ponedjeljka, a vjerujemo da će u utorak već biti kasno za prijavu. Više...

Najavljujemo popunjenost oko 80%

12.06.2009. Organizatori predviđaju i ovaj puta popunjenost Web::Strategije 5.0 prema planiranim mogućnostima. Trenutno najavljujemo popunjenost od oko 80% sjedećih mjesta u modernom konferencijskom centru Hypo EXPO XXI. Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencije  ZLATNI POKROVITELJ:

Omega Media

 

SREBRNI POKROVITELJI:

Virtus design
 

 

BRONČANI POKROVITELJI:


 

ORGANIZACIJSKI
POKROVITELJI:

 
Web upotrebljivost
 Hypo EXPO XXI - Konferencijski centar

 

ZLATNI MEDIJSKI

POKROVITELJI

Net.hr - Auti
 
 
 


SREBRNI MEDIJSKI
POKROVITELJI:


KOMPASS
 Karte.hr

 

BRONČANI MEDIJSKI
POKROVITELJI:

Centrala

 

EDUKACIJSKI PARTNERI:


 

REGIONALNI POKROVITELJI:

 
 
 

 

INTERNATIONAL SPONSORS:

Trade Show Directory USAFESTIVAL.NET - The Event Collector Site of the USA!