Kolektiva Web::Strategija X
Ugodno popunjen g. Turizam


Održana 16. - 18. 3. 2011. (sri, čet, pet)
Zagreb, Hypo centar & VMD zgrada

::Turizam online

Turistička ponuda online - na webu - na netu

Metodologija označavanja i "gađanja" (eng. targeting) potencijalnih turista na Internetu zamijenjuje tradicionalne masovne ponude turističkih aranžmana te podrazumijeva prilagođavanje konkretnom pojedinom potencijalnom potrošaču - turistu ili pak određenim segmentima cjelokupnog online tržišta. Upravo ćete ovdje dobiti odgovor na pitanje - "Pa, tko će se prilagođavati svakom (pre)zahtjevnom turistu?" Jer rješenja ima. I dokazana su u praksi.

Gdje će ubuduće biti bolje promovirati našu turističku ponudu - kroz društveni mrežu Facebook ili pak dobri stari Google?

Siniša Gavrilović, Trenutak.hr

"Društvene mreže samo su dio nečega što zovemo internet. Propast Google-a ili gubitak dominacije u polju pretraga je moguća ali ne i vjerojatna opcija, razloga tome je jako puno. Npr. i Google ima "Like" button (svaki put kada klikneš na link zapravo ga "lajkaš"). Facebook-om se kao i Googlom može manipulirati. Igra je ista samo su pravila drugačija. Google uvrštava različite stvari u SERP pa tako uvrštava i Facebook i Twitter pod svojim 'social' rezultatima na dnu stanice. A i osiječki stručnjak za internetski marketing g. Miroslav Varga je dobro rekao - Kada nešto kupujemo - kupujemo to preko Google-a, a ne preko Facebook-a. Mada... opet... Moguće je i da taj Facebook postane kralj interneta... Čekamo razvoj situacije."

Dobiti pravog gosta (turista), sa za njega najboljom ponudom, u pravo vrijeme (naravno, i u bilo koje vrijeme za njega - od 0 do 24), mora biti cilj turističkih agencija, hotelskih lanaca i drugih turističkih čimbenika koji posluju u današnjem digitalnom okruženju. Naravno, govorimo isključivo - o webu! Sva buduća masova komunikacija, pa i trgovina te rezervacija smještaja slijeva se u jedan interaktivan kanal. Zovite ga net, internet, web... Kako god želite, no marketinško poslovanje u turizmu koje se danas zasniva na tzv. mikrosegmentaciji, oglašivače u turističkom sektoru tjera jednom novom i puno promišljenijem upravljanju odnosa s potrošačima. Budite i Vi ne samo svijesni ovih promjena, već aktivni sudionik u stvaranju moderne turističke ponude na webu.

No, za to je potrebno razumijevanje online tržišta. Zato će se upravo na Web::Strategiji X okupiti stručna imena iz svijeta online prodaje u turizmu, kao i poznati internetski marketinški stručnjaci koji će sve sudionike upoznati s činjenicama koje trebaju znati o online tržištu, ali i potrebitim segmentacijama. Pridružite se prijavljenima što prije kako bi otišli sa Web::Strategije puni novih znanja, ali i puni poznanstava sa iskusnim stručnjacima.

Online prodaja u turizmu

Čak i ako Vaša turistička ponuda nije za područje Jadrana, već ako dolazite iz kontinentalne Hrvatske, ili pak iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, pa čak ako ste i iz planinske Slovenije - tema ove Web::Strategije je online prodaja u turizmu - gdje god se on nalazio - na moru, u planinama, na rijeci ili u dolini. Bitnija je dodatna vrijednost koju upravo Vi (i samo Vi) pružate svom gostu, te pravilna "digitalna komunikacija" o kojoj će upravo biti riječi na ovoj regionalnoj konferenciji o turizmu i webu.

Za početak, online prodaja u turizmu počinje izradom web stranice. Kako se pripremiti za izradu? Evo što kaže web-stručnjak, a to nije savijet samo za turističke djelatnike, već i za one koje im nude usluge izrade web stranica. "Prije izrade web projekta turistički djelatnik mora shvatiti je iznos za web stranicu investicija, a ne trošak. Naime, još uvijek većina turističkih djelatnika, a kod nas su to u većini iznajmljivači, smatraju da je bilo koji iznos za izradu web stranice prevelik. Kada i ako se ta svijest ikada promijeni, web stranice više neće izgledati kao da su rađene prije 15 godina, iako su 'redizajnirane'." - izjavio je Davor Blaguški iz poznate tvrtke za izradu web stranica Virtus dizajn.

Ako se pitati zašto Vaša turistička ponuda baš mora biti na webu, zašto baš trebate izradu web stranica, zašto, zašto? Odgovor na to pitanje dao je član programskog odbora Web::Strategije X, Nikola Jellačić iz Valamara - "Korištenje interneta za planiranje putovanja je postala svakodnevnica. Čak preko 90% putnika ga koristi u nekom trenutku prilikom organiziranja svojeg odmora. Kako iskoristiti taj potencijal saznajte na konferenciji, upravo na mojem predavanju." 

Četrnaest milijuna... Kuna?!  Ne - klikova!

U Republici Hrvatskoj i Ministarsvo turizma te ministar Damir Bajs ističu važnost online turističke promidžbe. Zašto? Jer najviše informacija o potencijalnim destinacijama današnji će turist tražiti putem Interneta, te zato moramo raznim online promocijskim aktivnostima biti snažno prisutni u ključnom trenutku njihovog odabira, a taj trenutak je upravo ovih dana, ističe ministar.

Tako je sada Ministarstvo turizma izdvaja dvostruko više za promidžbu putem Interneta, što uključuje povećanje prometa na web stranicama turističke zajednice, pojačane aktivnosti na društvenim mrežama, internetsko oglašavanje te bolje pozicioniranje na tražilici Google. Vrlo je važno ulagati u internetsko oglašavanje jer je, primjerice, na Google-u u prvoj polovici 2010. godine mjesečno prosječno zabilježeno 14 milijuna "klikova" na riječ Hrvatska.

Čak 70% gostiju se informira on-line

U korist Interneta u turističkoj promociji govore i istraživanja, te tako rezultati Tomas istraživanja kažu kako se u 2007. godini 30-ak % posjetitelja informiralo o odredištu on-line putem, dok je prošle godine ta brojka dosegla čak 70%. Euromonitor-ovo istraživanje pak ukazuje na porast on-line bookinga, koji bi do 2014. mogao dostići 25 posto sveukupnih rezervacija. Tako i IPK International predviđa da će se online booking jako povećati, kao i potražnja za online virtualnim poslovnim sastancima ili videokonferencijama.

Danas se oko trećine europskih putovanja bookira on-line (istraživanje ustanove PhoCusWright). Predviđa se daljnji rast po stopi većoj od 15% u iduće dvije godine. Zato bi web-sjedišta (web stranice, eng. web site) turističkih organizacija mogla postati najveći i najprofitabilniji prodajni kanal.

Web tehnologije omogućavaju svima, čak i onim malima, da budu prisutni na online tržištu. No, poznavati samo tehnologije nije dovoljno, već je potrebno imati i jasnu prodajnu strategiju za online kupce - goste u turizmu. Na te dvije stepenice se mnogi pokliznu. Zato je programski odbor konferencije odlučio upravo turističkim djelatnicima i ovu jubilarnu Web::Strategiju posvećuje upravo turizmu.

Nikola Jellačić Nikola Jellačić, Valamar, član programskog odbora Kolektiva Web::Strategije X

"Preko 60% ljudi koristi Google prilikom pretraživanja i odabira destinacije, a 20% posjetitelja isključivo bookira online. Turizam i online su dvije najbrže rastuće grane ekonomije, vrijeme je da ih iskoristimo."

Internet daje neograničene mogućnosti komunikacije prema ciljnom tržištu, te je online prodaja iz korijena promijenila tradicionalnu distribuciju turističkih proizvoda, što je dovelo i do promjene ponašanja potrošača. Potrošač je organiziraniji, zahtjevniji te samostalniji u prikupljanju informacija. Društvene zajednice i njihovi web-servisi (društvene mreže) imaju također utjecaj na mišljenje potrošača. Tako je, na primjer, TripAdvisor društveno web mjesto na kojem posjetitelji ostavljaju svoje komentare nakon putovanja, te može pozitivno ili negativno utjecati na proces donošenja odluka o online kupnji.

Možete imati online prodaju na vlastitoj web stranici, a možete koristiti ponude turističkih posrednika. Važan je izgled Vaše stranice, ali još važnije što web-stranica može ponuditi korisniku - dakle, bitan je sadržaj. Danas potrošačima nisu pretjerano zanimljivi sadržaji koji nisu svakodnevno ažurirani, koji nemaju multimedijalne dodatke, ili koji nisu dovoljno funkcionalni, ili su pak zastarjeli. Što je stranica interaktivnija i zabavnija, veća je mogućnost da će posjetitelj web stranice postati kupac. Ovaj savijet ćete čuti i više puta na Kolektiva Web::Strategiji X.

Mobilna on-line prodaja

Online prodaja odnosi se i na mobilnu tehnologiju. Danas su u upotrebi mobilni turistički vodiči. Za hrvatsko tržište je primjerice izrađena aplikacija Mobi Explore Croatia. To je mobilni vodič za Hrvatsku koji uključuje 157 odredišta, kulturna i povijesna mjesta, nacionalne parkove te interaktivnu kartu RH. Također uključuje karte gradova, fotografije animacije...

Važnost mobilnih tehnologija uviđa se kada spomenemo podatak koji je objavio EyeforTravel, a kaže kako u svijetu postoji preko 3 milijarde mobilnih korisnika, što je 2,3 puta više od broja korisnika osobnih računala, te ima 100-postotan prodor na tržišta u razvoju. 


Kolektiva Web::Strategija X - web poslovanje u turizmu, online prodaja turističkih destinacija, turističke web trgovine

SVA MJESTA SU POPUNJENA !!!

NovostiDobitnici Web poslovanja 2011

17.03.2011.

Dobitnici Zlatne nagrade Web::Strategije, koje je ovaj puta sponzorirala Kolektiva, su...

Više...

Održan prvi dan konferencije

16.03.2011.

Hvala svim stručnjacima koji su sudjelovali u programu, hvala sponzorima, hvala medijima, hvala organizacijskim partnerima i hvala svima koji su došli naučiti nove faktore bitne za turizam i online prodaju. Prvi dan konferencije je završio, a sutra i prekosutra slijede seminari i radionice Kolektiva Web::Strategije X.

Više...

Stand-Up Comedy Theater

10.03.2011.

Za ovaj jubilarni događaj, pripremili smo svim posjetiteljima konferencije zabavni dio na kraju pod nazivom Stand-Up comedy Theater!!! :-). Dakle, prije nagradne igre u programu Kolektiva dovodi - samo za Vas - tri mlada stand-up komičara.

Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeGENERALNI SPONZOR

Kolektiva Web::Strategija X

 

POKROVITELJSTVO

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske

 

ZLATNI SPONZOR

TZGZ - Turistička Zajednica Grada Zagreba

 

SREBRNI SPONZORI

VirtusDizajn LogIT Internet usluge
   
Microsoft
   
Visoka skola za informacijske tehnologije
Domain.ME

 

BRONČANI SPONZOR

Limundo
   

ORGANIZACIJSKI PARTNERI

iDEA studio Hypo centar
Timgraf_Media WorldClass
Imperito Foto_svijet
OH
UHPA Lesinger Media
Streaming
Žuja_je_zakon uklanjanjevirusa.com
 Beauty_Centar_Zdenka

 Toplice_Sveti_Martin

 HULK
Uniline_Europcar_Rent_a_Car
Slobodni_maseri

 


 ZLATNI MEDIJSKI 

VecernjiList Monitor.hr
VIDI  tportal.hr
 
Net.hr Rep.hr


SREBRNI MEDIJSKI

Mobil Media
ShopInMagazin  HrPortfolio
ShopInZagreb  BlueMedia.hr
Poslovni Puls MetroPortal
WLW
 

BRONČANI MEDIJSKI

racunalo.com
JaTrgovac InterijerNET.hr
Zagreb danas_Zg Portal
MojBiz.com Desktop
REGIONALNI MEDIJSKI

itdogadaji.com
ShopInBeograd Intermezzo
znanjeinfostud.com putovanja.info