Web::Strategija 9
Oglašavanje je OUT!


Održana 4. - 5. 11. 2010. (četvrtak, petak) \\ Zagreb, Hypo centar & VMD zgrada

::Web turizam

Turizam na webu - promocija i prodaja

Web TurizamS obzirom da upravo počinju pripreme za ljetnu turističku sezonu u 2011., drugi dio Web::Strategije 9 (nakon ručka) posvetiti ćemo upravo interaktivnom internetskom marketingu u turizmu. Turistička ponuda izrazito geografski razvedene obale, čistog mora i mnoštva otoka jak je adut za razvoj gospodarstva. Od 1.185 otoka, grebena i hridi u jadranskom akvatoriju zanemariv je broj onih koji ne privlače tursite, putnike, avanturiste iz cijelog svijeta. Kako bi se ponuda mogla značajnije istaknuti danas se internet pokazao kao odličan mije za promociju i prodaju turističkih aranžmana, hotelski i apartmanskih soba te drugih atraktivnih sadržaja na vodi, ali i na selu, na planini ili u ravnici.

Osim brendinga, web se koristi i za izravnu prodaju. No, nekima taj posao ide lakše, a nekima teže. Ne propustite Web::Strategiju 9 - Oglašavanje je OUT! i postaniti i Vi netko kome "taj posao ide lakše" jer će Vas na konferenciji educirati stručni predavači koji i danas profesionalno rade u web marketingu za turizam. Saznajte koje zakonitosti vladaju u internetskom marketingu naspram dosadašnjih jednosmjernih medija za promociju turističke ponude, te kako iste primijeniti u vlastitom turističkom biznisu. Na kraju, kada odslušate sva edukativna predavanja na Web::Strategiji 9, razmislite kako ćete naučeno znanje iskoristiti ne za popunjavanje kapaciteta, već za produljenje turističke sezone!

Zašto web turizam?

Web je transformirao dobro nam znanu marketinšku komunikaciju sa one-to-many na one-to-one pristup. Tradicionalni načini oglašavanja, poput radija i televizije, slijede pasivni model gdje se jedan izvor obraća mnoštvu potencijalnih potrošača. Taj pristup ima tri osnovna problema:

  1. šalje općenitu poruku svim potrošačima,
  2. bespotrebno izlaže nezainteresiranoj publici te
  3. prikazuje istom potrošaču poruke koje su konfliktne i međusobno kompetitivne.

Web danas daje mogućnost obraćanja svakom kupcu ponaosob. Svaki put kada korisnik posjeti web stranicu newsletter sustav može zaprimiti e-mail adresu korisnika (ako on to želi), te on tako postaje ciljani klijent poduzeća koji će primati personalizirane poruke ili poruke namijenjene užoj ciljnoj publici. Danas je stvar još jednostavnija upotrebnom Facebook metodologije i upotrebe tzv. "lajkanja" (SMM) gdje postajete ciljani klijent tvrtke bez puno upisivanja e-mail adrese, provjere ispravnosti e-mail adrese i slično.

Iako su pošta, telefon i osobna prodaja bili u uporabi mnogo godina, Internet pruža protok informacija vrlo velike brzine, i to po vrlo niskim troškovima. Pravilno i detaljno dizajnirana web stranica, e-mail i newsletteri mogu biti efikasni upravo kao i osobna prodaja. Internetski marketingaši mogu zamijeniti prodajne sile i pružiti veću fleksibilnost, veću memoriju i sve to uz smanjenje troškova. Web stranica ili Facebook fan stranica je puno fleksibilnija od fizičkog oglasa ili kataloga. Ona se može ažurirati sa svježim i tekućim informacijama kroz nove postove, vijesti ili statuse.

Internetski interaktivni marketing u turizmu daje poduzeću pristup potencijalnim kupcima diljem svijeta. Do sredine 90'-ih godina prošlog stoljeća promocija neke turističke destinacije ili smještaja bili su u potpunosti ovisni o turističkim agencijama. Web im je omogućio da se smjeste na tržište kroz pomno dizajnirane i promovirane web stranice (ili pak Facebook fan stranice). Web poslovanje je omogućilo poduzećima izbjegavanje određenih restrikcija i odredbi koje tvrtke moraju poštivati pri fizičkom poslovanju u inozemstvu.

Tko može profitirati od web turizma?

Svaka tvrtka uključena u turističke aktivnosti može profitirati od kvalitetno sastavljene marketinške strategije na webu, bez obzira radi li se o međunarodnom hotelskom lancu, motelu, hostelu, privatnom apartmanskom smještaju ili muzeju.

U turizmu distribucijski sustavi temeljeni na web tehnologijama mogu zadovoljiti potrebe klijenata na jednostavniji način, te im dati širi izbor informacija i mogućnost rezervacije bez dodatnih napora. Zadovoljstvo turista ovisi o tome u kojem im vremenu možete dati precizne i njima bitne informacije.

Web je postao jedna od najvažnijih sastavnica industrije turizma u Europi. Eksplozivan rast online prodaje u turizmu i dalje žurno raste, s rastom tržišta od 20% i 5 milijuna eura unutar EU u razdoblju od 2006. do 2011. godine (prema istraživanju koje je napraivo Euromonitor International). Ovaj rast, usprkost gospodarskoj situaciji - čak i jača od početka web 2.0 komunikacije na internetu.

Koji je razlog ovako velikim brojkama? Prvenstveno je to rezultat preopterećenja potrošača informacijama i njihovog sve većeg nemara prema klasičnom oglašavanju. Zaista sve manje potrošača obavlja istraživanje o potencijalnim turističkim destinacijama preko web stranica službenih turističkih kompanija ili turističkih zajednica. Sve se više okreću stranicama kao što su virtualtourist.com gdje članovi pišu lokalne informacije o tome što treba vidjeti, a što treba izbjeći - daju svoje komentare. Tim komentarima posjetitelji web stranice više vjeruju nego klasičnom oglašavanju službenih turističkih predstavnika. Zato je i naziv Web::Strategije 9 - (Klasično) Oglašavanje je OUT!

Najposjećenija društvena mreža Facebook, kao jasan primjer web 2.0. generacije, u svojim temeljima sadrži društveno umrežavanje. Ono omogućava korisnicima da se, na primjer, kroz Facebook aplikaciju Trips povežu s ostalim članovima i planiraju buduća putovanja. Cool, zar ne? Pogotovo za mlade koji intenzivno koriste Facebook.

Još jedan od oblika korištenja web-a u turističkom oglašavanju možemo vidjeti na primjeu Odbora za turizam Maldiva. Naime, on omogućava potencijalnim posjetiteljima posjetu virtualne verzije Maldiva.

Ostale savjete o turistučkom oglašavanju na webu saznajte od profesionalaca-predavača na Web::Strategiji 9. Prijavite se što prije kako bi sljedeće godina Vaša turistička sezona - trajala duže!

Savjeti za web turizam

Koristite li društvene mreže kao što je Facebook za promociju svojih truističkih aranžmana na internetu ciljanoj skupini fan-ova, donosimo samo za Vas popis zanimljivih smjernica kojih se svakako trebate držati u interaktivnoj marketinškoj kampanji:

  • budite iskreni - pazite na statuse i komentare koje pišete na Facebook-u, budite odgovorni i iskreni kada predstavljanje svoj turistički aranžman
  • budite zanimljivi - odgovarajte na sve upite i komentare na redovnoj bazi kako biste potaknuli i druge da komuniciraju s Vama putem društvene mreže
  • budite posvećeni - dakle, posvetite se poslu vođenja Vaše fan stranice na Facebooku - javljajte se na njoj na vrijeme i s krucijalnim informacijama za Vašu ponudu, ali i za turističko središte
  • budite otvoreni - otvorenost, suradnja i dijeljenje - zar nisu upravo to paradigme društvenih mreža?
  • budite dinamični - demonstrirajte inovaciju, originalnost, te entuzijazam u svim oblicima komunikacije pa i kroz društvene mreže - Vaši potencijalni klijenti će to svakako osijetiti
  • imajte strateški pristup - planirajte komunikaciju s potencijalnim turistima, držite se plana, a početak strategije započnite na Web::Strategiji :-) 

No, to nije sve! Osim seta noževa, dobiti ćete ovdje još par savjeta. :-) Agencije (ili tvrtke) koje se bavi pružanjem turističkih usluga trebaju imati kvalitetnu web stranicu kao prvi korak u planiranju internetskog (web) marketinga. To može biti kompleksna prezentacija poduzeća s desecima povezanih stranica, a može biti i jednostavan blog. Velike korporacije će se najvjerojatnije odlučiti za komplekse web stranice ne bi li pokazale svoju veličinu (te uključiti više web profesionalaca koji će ju ažurirati), a manje agencije za jednostavan blog jer će biti puno lakše ažurirati jedna osoba i "održavati stranicu živom".

Također, radi pravodobnog ažuriranja informacija potrebni su newsletteri koji su jedan od najvrjednijih marketinških alata za turizam. Bitno je naglasiti da to isključivo vrijedi ako su se sami posjetitelji web stranice prijavili za primanje newslettera. Ciljani posjetitelji koji dolaze na Vašu turističku web stranica su vrlo bitan dio internetskog marketinga u turizmu. Više posjetitelja znači veću e-mail listu, a veća e-mail lista znači veću povezanost Vaše turističke ponude s potencijalnim klijentima. Kako bi ih privukli na Vašu stranicu trebate ih animirati nagradnim igrama, te primjenom kontekstualnog oglašavanja (PPC - o kojem će također biti riječi na Web::Strategiji 9).

Postovi na forumu, komentari na blogu, statusti na Facebook-u ili Twitteru su također vrlo koristan feedback od strane dosadašnjih i potencijalnih klijenata. Dobivanje feedbacka je vrlo bitno za održavanje lojalnosti klijenata.

Za kraj...

Još jedan način privlačenja posjetitelja na web stranicu je objavljivanje korisnih članaka na drugim web servisima i blogovima koji sadrže poveznice (linkove) na web Vaše turističke ponude. Upravo ovime se bavi SEO, te vjerojatno već očekujete predavanja na ovu temu na nadolazećoj Web::Strategiji 9.

Nadamo se da će Vam ova osnovna pravila ovdje pomoći oko temelja za Vašu turističku promotivnu kampanju na webu (čak i ako ju već imate da istu poboljšate), a za sve ostalo - slobodno se obratite još stručnijim predavačima na konferenciji.

Autor: Matea Janton, Marketing odjel 


Web::Strategija 9 - Oglašavanje je OUT! (Teme: internet marketing, SMM, SEM, PPC, SEO, turizam)

Konferencija je popunjena! Tko sve dolazi?

NovostiDobitnici Web marketing kampanje 2010

04.11.2010.

Između intrigantnih naslova predavanja održana je u Zagrebu na konferenciji Web::Strategija 9 – Oglašavanje je OUT! dodjela Zlatnih nagrada Web::Strategije u kategoriji Web marketing kampanja 2010, sve priznatija nagrada ne samo od struke, jer ocjenjivački odbor ima sve teže zadatke, već i od uglednih naručitelja kampanji i drugih web projekata. Ovaj puta dodijeljeno je šest nagrada i dvije posebne pohvale. [UPDATE]

Više...

Business Speed Dating

03.11.2010.

Nakon uspješno održanog prvog Business Speed Datinga (BSD) na sajmu Web::INDUSTRIJA 2010. te drugog na Web::Strategiji 8, vrijeme je i za treći na Web::Strategiji 9 :)

Više...

Skoro 300 prijava

02.11.2010.

Prijavite se još sada jer uskoro zatvaramo prijave. Rekordan broj prijava Web::Strategije približio nas je brojci od 300 prijavljenih što do sada nije bilo viđeno na ovakvim događajima vezanim isključivo uz web. 

Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeSREBRNI SPONZORI

 

LogIT Internet usluge
 Virtus dizajn
Visoka skola za informacijske tehnologije
Microsoft  
BRONČANI SPONZORI

 


ORGANIZACIJSKI PARTNERI

Tiskara
iDEAstudio
 Slobodni_maseri Hypo centar
 Smijesak.hr  OH!
 Ožujsko pivo  Kodak
Fotosvijet  TopliceSvetiMartin
MMVAuris  IMPERITO
 RentACar  Falkensteiner_Hotels_Residences
 HULK  Pago
uklanjanjevirusa.com WorldClass

 

 

 ZLATNI MEDIJSKI 


 

 Monitor.hr  tportal.hr
   
VIDI Jutarnji.hr
   
   MojPosao
   
 Net.hr  

 

SREBRNI MEDIJSKI

 

 
 dalje.com
Mobil Media MetroPortal 
 Kompass  HrPortfolio
 WLW  T3Magazin
 ShopInZagreb  FORUM.HR
rep.hr  
 

BRONČANI MEDIJSKI


 Upali.net  InterijerNET.hr
 Racunalo.com  Automanija.com
 GAMEBOX.hr
Autosport
JaTrgovac
 AUTONET
 MojBiz.com
desktop

EDUKACIJSKI PARTNERI

 

Web::Edukacija

Filaks

REGIONALNI MEDIJSKI


ITdogadaji
Intermezzo
 ZnanjeInfostud