Predavanja

Koliko nas košta razvoj?

Predavač: Saša Cvetojević

Kako procjeniti isplativost razvijanja projekata? Kako držati troškove razvoja pod kontrolom? Kako i da li uopće planirati, te koliko odstupati od planova prilikom prvih prepreka? Kako odoliti napasti izmjena strategija i taktika tijekom razvoja projekta? Iz perspektive ulagača u projekte vezane za ICT osvrt na financiranje developmenta daje Saša Cvetojević.

Važnost stakla, bakra i čelika

Predavač: Goran Đoreski

Je li moj web-sustav dostupan, je li siguran i gdje su moji podaci... i zašto je to zapravo važno?

Predavač će napraviti analizu tržišta datacentara, uz usporedbu zapadne Europe i SAD-a u odnosu na srednju i istočnu Europu. Usporedit će i insource vs. outsource kolokaciju i hosting/kolokaciju u Hrvatskoj i inozemstvu iz perspektive malog/srednjeg hrvatskog poduzeća. A da cijena ne bi uvijek trebala biti presudna kod izbora hostinga, kolokacije ili CPS-a, pokazat će na primjerima koji su potkrepljeni usporedbom cijene, sigurnosti i stabilnosti, kao i dostupnosti resursima i vlastitim podacima.

Najvažnija osoba u razvoju softverskog proizvoda

Predavač: Berislav Lopac

Moderni razvoj softverskog proizvoda složen je proces, a naročito ako tvrtka razvija vlastiti proizvod za tržište umjesto da radi po specifikacijama vanjskog naručitelja. Ovo predavanje spominje i agile development, i lean startup, i mythical man-month i sve ostale moderne buzzworde, ali u središtu toga svega nalazi se jedna osoba -- ili bolje rečeno funkcija -- na čijim ramenima leži najveći teret. Većina softverskih tvrtki nije ni svjesna važnosti te osobe, a ipak je svi imaju bili toga svjesni ili ne. Tko je taj tajanstveni lik?

Testirati kao dr. House

Predavač: Karlo Šmid i Željko Filipin

Karlo Šmid i Željko Filipin dolaze na razgovor za posao kod sofverskog dr. Housea koji im daje zadatak: moraju testirati web aplikaciju i reći mu je li spremna za isporuku. House im daje kratke upute: svatko od njih dvojice ima 5 minuta za razmišljanje i 5 minuta za testiranje. Na kraju uputa dodaje: "Everybody lies."

Karlo kratko razmišlja prije nego se baci na posao: o istraživačkom testiranju, razlici između verificiranja i testiranja te kako postati dr. House u testiranju softvera. Zatim se baca na posao. Nakon toga Željko kratko razmišlja o automatizaciji testova, te se također baca na posao.

Node.js i "novi" web

Predavač: Saša Matijašić

Web je punoljetan ali to ne znači da se više ne mijenja. Dolaskom novih tehnologija mijenjaju se i navike i očekivanja korisnika. Da li smo mi developeri spremni na te promjene? Da li su naši trenutni alati dovoljno dobri?

Poslušajte zašto i u kojim situacijama bi Node.js, javascript na serverskoj strani, mogao biti dobro rješenje za vas.

Symfony2 - kome je namijenjen i zašto ga odabrati?

Predavač: Antonio Perić-Mažar

Razvoj vaših aplikacija traje cijelu vječnost? Smatrate da možete bolje investirati svoj novac i vrijeme? Želite dobru podršku i jaku developersku zajednicu? Onda je Symfony2 framework  idealno rješenje za vas.
Symfony2 je framework baziran na PHP-u kojeg je razvila tvrtka SensioLabs iz Francuske, a na čelu razvoja je Fabien Potencier. Symfony2 je brz, efikasan, fleksibilan, proširiv i ono najvažnije - stabilan i jednostavan za korištenje. Prvenstveno je namijenjen razvoju velikih poslovnih aplikacija, ali se savršeno uklapa i za manje web aplikacije. Ovim predavanjem ćete dobiti uvid u sve prednosti Symfony2 frameworka.

Modernizr—browseru, identificiraj se!

Predavač: Ivan Nikolić

Što će developer učinit kako bi iskoristio über-cool mogućnosti jednog, a pružio koliko-toliko kvalitetno iskustvo drugom browseru? Kako pronaći “uljeza” bez eksplicitnog pitanja “Jesi li ti taj browser”?

Jedan od glavnih igrača na području feature detectiona je Modernizr—jednostavan JS library koji developeru omogućuje detekciju mogućnosti browsera na temelju željenih testova, te normalizira pristup još uvijek eksperimentalnim tehnikama.

Koje su dostupne metode za detekciju određenih mogućnosti, kako napisati svoje testove i iskoristit vrijednosti koje nam Modernizr vraća za senzibilnije fallbackove, na što paziti prilikom detekcije te što nas očekuje u budućnosti po pitanju nativne detekcije unutar samog browsera—pitanja su i odgovori na ovom predavanju.

Web dizajneru, poštuj developera!

Predavač: Alen Cvitković

Kako kao dizajner napraviti i pripremiti kvalitetan dizajn koji neće stvarati muku developeru? Koje metode primjeniti da se proces od samog dizajna, sliceanja, pa sve to završnog kodiranja stranice maksimalno ubrza? Zlatnog pravila nema, ali uz kombinaciju nekoliko praktičnih metoda i savjeta može se uvelike ubrzati proces izrade, te naravno imat ćete sretnog i zadovoljnog developera.

U ovom predavanju naučiti ćete o praktičnim primjerima od toga kako pripremiti dizajn za sliceanje, smisleno korištenje layer compsa, koje su najčešće greške kao što je nepravilno korištenje blending modova te kako takve i slične greške potpuno izbjeći. Vaš developer će vam biti vrlo zahvalan!

Milisekunde, pikseli i ekipa

Predavač: Mario Pavlović

Projekti koji odišu izvrsnošću, kako vizualno tako i tehnički, danas su rijetkost. Uzroka ima mnogo, međutim, ovo predavanje ne bavi se uzrocima, već postupcima, tehnikama i pristupima kojima možemo izravno i neizravno utjecati na izvrsnost projekata.

Zašto su pikseli i milisekunde važne? Koliko njihova nevažnost može dodati nula na račun? S koliko se sreće mogu ispuniti developerska srca u atmosferi koja potiče najbolje prakse i izvrsnost? Koliko sreća utječe na produktivnost? Ako vas ovakva pitanja zanimaju, intrigiraju i bude u vama dječju znatiželju, dođite na predavanje na kojem će Mario Pavlović (@PavlovicMario) ponuditi odgovore, anegdote i svoja zapažanja. Bez pretencioznosti, samo pozitiva.

SEO za velike web stranice

Predavač: Nedim Šabić

SEO kao većinom najefikasnije online marketinško ulaganje koristi svaka velika tvrtka na Zapadu, dok to na Balkanu nije slučaj. Tako da SEO velikim preduzećima nudi dvije vrlo bitne prednosti: uštedu u novcu i konkurentsku prednost.

Mnoge velike domaće web stranice imaju ogroman SEO potencijal koji ne koriste. Taj neiskorišteni SEO potencijal je moguće brzo i jednostavno aktivirati, koji će onda pored mnogo novih posjetilaca koji konvertiraju u kupce, donijeti i određenu dominaciju u Google rezultatima za određene pojmove, što u konačnici čini jako efikasno tržišno pozicioniranje. Sve tehničke izmjene se mogu uraditi bez outsourcinga, jedino se planiranje i kontrola urađenog trebaju povjeriti specijalističkim SEO tvrtkama, radi pravilnog osvježavanja koje održava trenutačne SEO pozicije i osigurava dugoročne efekte. Kako tržište nalaže - ko prvi zauzme pozicije ima bolje šanse da opstane u vrhu dugoročno.

Cloud kao aplikacijska platforma

Predavač: Tomislav Tipurić

Oblak kao krilatica i trend već je svima dobro poznat. Ipak, dobrom broju razvojnih inženjera i njihovih voditelja timova, projekata ili pak direktora još je uvijek relativno daleko od produkcije.

U ovom ćemo kratkom izlaganju pokazati prednosti clouda kao aplikacijske platforme na kojoj je moguće graditi kvalitetna, iznimno skalabilna i pouzdana rješenja korištenjem poznatih tehnologija. Objasnit ćemo i nekoliko pravila kojih se trebamo pridržavati kako bi naše aplikacije uistinu iskoristile sve prednosti koje nam oblak donosi.

HTML5 u praksi

Predavač: Emanuel Blagonić

Kako implementirati novi standard u vašim internet stranicama? Što donosi nova verzija HTML-a? Na što pripaziti? Kakva je podržanost standarda? Da ili ne (krenuti na HTML5 u vašem radu)? Ovo su pitanja koja se pitaju mnogi web developeri u Hrvatskoj ali i u svijetu. HTML5 je novi standard čije podržavanje više ne bi trebalo biti samo hir, već ispravna poslovna odluka, ako zaista razmišljate o budućnosti.

Emanuel će ispričati zašto su se u Blagonić Brothers odlučili preći na novi standard za sve projekte svojih klijenata, te navesti probleme, pitanja i rješenja s kojima su se suočili u radu.

Okrugli stol - "Na prvoj liniji"

Moderator: Bojan Bajgorić Šantić

Sudionici: Goran Peuc, Ivan Nikolić, Ivan Ilijašić, Mario Šestak

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio