Web::Strategija 6
Ritam društvenih valova


Održana. Kada? 19. - 20.11.2009. (četvrtak od 9h, petak od 14h)
Gdje? Zagreb, Hypo EXPO XXI

::Social Media Marketing

Marketing društvenih medija

Marketing društvenih medija (engl. Social Media Marketing - SMM) je metoda internetskog marketinga kojom se kroz primjenu multidisciplinarne marketinške kampanje (koja uključuje i SMO, ali i one najklasičnije internetske oblike oglašavanja - banner marketing) pristupa korisnicima društvenih medija i prenosi željena poruka koja najčešće poziva na akciju, a rijeđe samo informira.

Zašto su društveni mediji bitni za marketing? Prisutnost kroz aktivnu uključenost u ritam društvenih medija pomaže u širenju poslovanja, jačanju brenda i povjerenja u osobu (fizičku ili pravnu). Nove web 2.0 paradigme društvenih medija (web 1.0 bi onda bili tek forumi i online chat) omogućavaju izravan put u odašiljanju poruke ciljanoj skupini. Tako se stvaraju odnosi, povećava prisutnost na webu, dijele se odlične ideje sa publikom, sudjeluje u zajedničkom stvaranju sadržaja, stvara se kredibilitet u zajednici. Sve to na kraju može rezultirati povećanjem posjećenosti web stranica, novim kupcima i boljoj poziciji na rezultatima tražilica (SEO).

Glavni razlog zašto se isplati investirati u marketing društvenih medija je rezultat istraživanja koje kaže da je oko 75% internetskih korisnika bilo uključeno u društveno umrežavanje tokom 2008. godine. Tvrtke su vani brzo shvatile da su društveni mediji mjesta gdje se nalaze njihovi klijenti, pa i oni budući. No, kakva je situacija u našoj regiji? Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, ....

Na Web::Strategiji 6 saznati ćete kroz predavanja kako primjeniti marketing kroz društvene medije i u Vašem poslovanju te kako dotaknuti ciljanu skupinu tj. Vaše klijente. Prijavite se na konferenciju što prije.

Revolucionarni društveni poredak

RevolucijaMarketing društvenih medija (SMM) predstavlja apsolutnu revoluciju u svijetu marketinga. Čak i u usporedbi s klasičnim internetskim marketingom (npr. banner oglašavanje), ali i ponajviše s drugim medijima kao što je televizija. No, revolucija se nije počela događati ovih dana. Ona već traje.

  • Da li ste i Vi Vašem klijentu ili sebi priuštili blagodati ovakvih modernih marketinških kampanja? 
  • Da li ste Vi osoba koja ne razumije o čemu to Vaš marketinški savjetnik priča?
  • Ili mislite da sve znate o tome, a tražite poslovne partnere za marketing?

Ova revolucija u marketingu je prilično kompatibilna i jasna evolucijska karika jer rješava mnoga ograničenja koje ste do sada imali u promociji, a da ih možda i niste bili svijesni (jer su, eto, bila ograničenja, a nećemo glavom kroz zid :). Zato se marketing društvenih medija može s lakoćom nadovezati uz dosadašnju primjenu marketinga, integrirati u postojeće online i offline kampanje, te na jedan svjež, kreativan i reprezentativan način učinkovito oplemeniti svaku modernu promociju.

Kad 'društvena mreža' kaže ljeto...

Primjena marketinga kroz društvene medije se ponekad zove i "marketing utjecajnog društva" jer u svom djelovanju koristi autoritete u društvu (npr. najčitanijeg blogera na zadanu temu), popularne društvene web servise (medijske platforme), te internetske zajednice za marketing, odnose s javnošću (e-PR) i upravljanje korisničkom podrškom (CRM, eng. Customer Relationship Management).

Najpoznatiji svjetski poznati alati tj. web servisi za marketing društvenih medija su Twitter, forumi, blogovi, LinkedIn, Facebook i YouTube.

Marketing društvenih mreža je najbolji kada uz pravilan SMO (engl. Social Media Optimization) postane dovoljno osoban, prisan sa korisnicima društvenih mreža, čak i intiman, ali istovremeno jednostavan, brz i interaktivan. Dvosmjerna komunikacija je tu često umanjena komponenta kod nekih marketinških kampanji kroz društvene medije zbog nepoznavanja samih zakona društvenih medija. A oni su u biti vrlo jednostavni - kada ih se zna (op.aut. ako i ne, možete ih naučiti od predavača na Web::Strategiji 6 ako na vrijeme napravite prijavu). I na kraju - marketing društvenih mreža je danas jefiniji od ostalih oblika marketinga (TV, radio, tisak, ...), te ima nevjerojatno lako mjerljiv učinak kao niti jedan medij do sada.

Postoji još prednosti društvenih mreža koje znaju samo iskusni marketinški znalci za internet. Kampanja se na temelju podataka dobivenih u stvarnom vremenu (engl. in real-time, in live) može prilagođavati i korigirati tokom trajanja. To će prnvenstveno ovisiti o odzivu i željama ciljane skupine korisnika društvene mreže, pa čak i pojedinih korisnika individualno! Možete li zamisliti da se TV marketinška kampanja prilagodi manjoj podgrupi ciljane publike? Teško. Društvene mreže to omogućavaju. A i sami znate - svi Vaši prijatelji su na Facebook-u, zar ne?

Ribanje i društveno umrežavanje

U kontekstu internetskog marketinga, društveni mediji označavaju skup internetskih resursa čiji sadržaj je prvenstveno stvoren od strane slobodnih internetskih korisnika. Dakle, nikako ne izravno od angažiranih korisnika od strane vlasnika tih resursa. Uzmimo kao primjer ogromnu količina sadržaja napisanog na Blog.hr-u ili MojBlog.hr-u koja je stvorena od strane nezavisnih blogera (korisnika koji su se samoinicijativno registrirali na servisu i počeli "pisati svoj blog"), a ne od djelatnika tvrtki koje posjeduju dotične blogerske alate.

Nezavisni blogeri, količina postova, količina Facebook korisnika u regiji i slični statistički podaci često su brojke koje marketinške agencije te klijenti žele čuti. Ako i imate točne podatke, za koje je uvijek upitno koliko su dovoljno točno mjereni, brojevi iz statističkih izvješća ne govore puno bez dubljeg ulaska u njihovu priču, te pravilnu interpretaciju. Često je moguće vidjeti i vrlo konfliktne brojeve različitih metoda mjerenja, te statističkih izvještaja samih društvenih medija. Ključ je u opreznom praćenju trendova tj. kretanja na društvenim medijima. Dakle, nije bitno se fokusirati samo na brojeve, ali svakako ih je potrebno pogledati sa vremena na vrijeme.

Da li društvene mreže nude "pametniji marketing" od klasičnih medija (tisak, TV, radio, ...)?  

Parafraziraću velikog Mao-a "Nije uopšte bitno da li je marketing pametan li ne - bitno je da potrošači na njega reaguju". Oni su ti za koje je sigurno da su se opametili. I onda se, bezobraznici jedni, udružuju u društvene mreže, kritikuju i ocenjuju proizvode, traže bolje, kvalitetnije i jeftinije! I šta je onda nama marketarima i PR-ovima činiti nego da i mi budemo pametniji. I društveniji.

Miloje Sekulić

Mccann Erickson Public Relations Beograd, Srbija

Agencija Marketing odjel, organizator konferencije Web::Strategije 6 - Ritam društvenih valova savjetuje oglašivače da fokus čak nije potrebno staviti samo na aktivne jedinstvene korisnike nekog mrežnog servisa, za razliku od ukupnog broja korisnik, već na promjene koje nastaju u vremenskom periodu. Savjeuju da za primjer uzmete kretanje broja aktivnih jedinstvenih korisnika u zadnjih mjesec dana nekog društvenog medija u usporedbi sa ukupnim brojem. Tu možete očekivati postotak, ovisno o mediju, od 10% do 40% aktivnih korisnika od ukupnog broja. Zato pazite koje brojeve gledate prilikom odluke o oglašavanju.

Svaki što jednostavniji način mjerenja medija je dobar pokazatelj stanja stvari, no odluku morate donijeti sagledavajući višestruke aspekte društvenih medija. U obzir za ocjenjivanje društvenog medija svakako uzmite faktore kao što su:

  • što korisnici rade na tom društvenom mediju,
  • koliko se dugo vremena zadržavaju na društvenom mediju,
  • kolika je razina interakcije između korisnika
  • da li se korisnici dovoljno dobro informiraju prije kupovine,
  • da li preporučaju kupljene proizvode, te
  • da li općenito korisnici međusobno poboljšavaju svoj život.

O više najboljim izborima za društvene medije, prema iskustvima predavača, saznajte više na Web::Strategiji 6 u Zagrebu, krajem 2009. godine.

Ultimativni cilj marketinga kroz društvene medije

Cilj uspješnog marketinga kroz neki forum je započeti raspravu (temu) koja će prvo uključiti u nju što veći broj članova foruma, a zatim i pasivnih korisnika - čitatelja. Kada se primjenjuje neki blogerski alat za bloganje ili mikrobloganje, cilj makreting kampanje je zainteresirati kroz post što veći broj čitatelja u što kraćem vremenu, a tek onda tu dolazi veliki broj komentatora na taj post.

Društvene mreže omogućavaju Vam da otvorite marketinške račune (eng. accounts) umjesto osobnog imena i prezimena, da otvorite tematske grupe (Facebook; Linkedin nudi i podgrupe) ili tematske web stranice (MySpace). Efektnim marketinškim pristupom cilj je primiti u tematsku grupu (ili sakupiti prijatelje) što više zainteresiranih korisnika društvenoh medija kojima je dovoljan samo jedan klik da sebe učlane u ciljanu grupu. Što je takva grupa veća, popularnija - uspjeh Vaše marketinške kampanje kroz društveni medij je veći. Za probu, probajte skupiti u jednu Vašu grupu 100 fejs korisnika! Možete?! Hajde probajte onda 1,000. To je samo deset puta više.

Na kraju, tu je i ultimativni cilj svake marketing kampanje kroz društvene medije. To je tzv. konverzija ili monetizacija - "pretvaranje" članova grupe u kupce koji Vam plaćaju za Vašu uslugu ili proizvod. Ok, recimo da ste ih okupili oko 100,000 u jednoj grupi. Što dalje s tom grupom??? Na ovom pitanju najčešće "pada" internetski marketing. No, predavači Web::Strategije 6 će Vam dati odgovor na ovo pitanje.


Web::Strategija 6 - konferencija o internetskom marketingu društvenih medija

NovostiWeb::Strategija 6 je održana

21.11.2009. Održana je šesta Web::Strategija o društvenim medijima, te radionica Drumara. Hvala svima. Saznajte i tko su dobitnici prestižne Zlatne nagrade Web::Strategije. Više...

Web::Strategija - po 6. put - RASPRODANA!

17.11.2009. Što reći svim prijavljenima osim -  zahvaljujemo što ste prepoznali Web::Strategiju kao značajno mjesto Vašeg prosperiteta kroz edukaciju, promociju i druženje. Prijavljeno je preko 250 sudionika, te time smo pokazali da je Web::Strategija jedna od značajnijih manifestacija o webu ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Više...

Arhiva| RSS RSS

Reklama
Partneri konferencijeSREBRNI POKROVITELJI

 

Filaks  Virtus dizajN
Windows Internet Explorer 8
 CPP  
 
 

BRONČANI POKROVITELJI

 


 
 

ORGANIZACIJSKI PARTNERI

 

 
 Timgraf Media Stimulans
Fotke.hr
 
 Imperito
 Hypo EXPO XXI centar

Considero

 Toplice Sveti Martin

Adventor


 Pago
Miss Interneta
 OH!
Uniline - online booking agencija
 Podravka  

 

ZLATNI MEDIJSKI

 

   tportal.hr
   

 Glas Istre
 

 
 
 

SREBRNI MEDIJSKI


eZadar  Kompass
 JaTRGOVAC
 Žena.hr  INFOTREND
 WLW  Metro-portal.hr
   T3 Magazin
 hrportfolio.com
Kapital Network TV  

 

 

 BRONČANI MEDIJSKI

 

SPA WELLNESS
 IT-infoNews  Sheportal.net
 Usporedi.hr
 VIA POSITIVA
 
 
 
 Kaj ima, Zagrebe?
 

 EDUKACIJSKI

 

  

 REGIONALNI MEDIJSKI