• Naslovnica
  • Blog
  • Etablirane hrvatske tvrtke investiraju u poboljšanje povrata investicije (ROI) u eCommerce
logIT_simbol
O temi eCommerce ROI-ja razgovarali smo s internet agencijom logIT internet usluge koja već treću godinu za redom sponzorira vodeću regionalnu konferenciju Web::Strategija.

logIT ima više od desetljeća iskustva i stručnog znanja o e-trgovini, pretočenog između ostalog i u desetke razvijenih web trgovina. To znanje do sada su u vidu savjetovanja iskoristile neke od vodećih hrvatskih trgovačkih tvrtki kao što su Konzum i Tisak. Upravo za njihove iznimno popularne i kvalitetne web trgovine, online.konzum.hr i tisakmedia.hr, logIT je proveo istraživanja o uspješnosti online prodaje, sa specijalizacijom na području povećanja posjećenosti putem AdWordsa, poboljšanja optimiziranosti za tražilice (SEO) te povećanju upotrebljivosti (usability) koje izravno pozitivno utječe na bolju prodaju. Ako ste pohodili 13. po redu Web::Strategiju, mogli ste iz prve ruke čuti iskustva proizašla s testiranja upotrebljivosti online.konzum.hr sa stvarnim hrvatskim kupcima.

Kako ostvariti (bolji) ROI u e-trgovini i B2B poslovanju?

ROI (Return On Investment, povrat investicije) na internetu proizlazi iz nekoliko ključnih faktora od kojih baš svi moraju biti prisutni i solidno odrađeni. Ako izostane samo jedan faktor, neće doći do povrata investicije. Sve faktore možemo podijeliti u dvije glavne grupe:
1) faktori koji povećavaju posjećenost weba i
2) faktori koji povećavaju konverzije (pretvaranje posjećenosti u kupce, transakcije, novac).
Budućnost povrata investicije od online poslovanja leži u cjelovitom i planskom pristupu marketingu, a ne više u ad-hoc pokušajima da se na brzinu zakrpaju rupe u nepostojećoj strategiji.

Iskustvo uspješne web agencije govori da su kompanije previše fokusirane na povećanje posjećenosti putem raznih internet kanala. Premalo pažnje pridaje se poboljšanju prodajne snage same web stranice na kojoj se odvijaju prodajne transakcije, i to je razlog zbog čega je web stranica neučinkovita. Tako, primjerice, tvrtke ulažu značajne budžete u AdWords i druge oblike plaćenog oglašavanja, ali loše web stranice ne uspijevaju zadržati posjetitelje niti ih pretvoriti u B2B upite, bookinge, registrirane korisnike ili kupce u B2C web trgovinama.

Taj se problem ne može riješiti investiranjem više novca u oglašavanje, već se problem mora riješiti tamo gdje on nastaje: web trgovina ili web stranica mora se učiniti prodajno i marketinški učinkovitijom. Kako to točno postići, zna logIT: (vjerojatno) jedina hrvatska agencija koja provodi stručne analize o uspješnosti online poslovanja kompleksnih eCommerce sustava sa stvarnim kupcima u realnostima hrvatskog poslovanja. Te su studije sposobne identificirati crne točke kojih nisu svjesni ni stručnjaci za upotrebljivost, ni urednici, ni razvojni inženjeri web trgovina.

Također, u fazi razvoja web trgovine ili korporativne web stranice, gotovo uvijek se preskače najvažnija faza, a to je faza osmišljavanja cjelovite internet strategije i faza prodajno-marketinškog projektiranja i arhitekture. Web stranice koje dobro prodaju i generiraju B2B upite, uspješne su zato jer je modernom i atraktivnom dizajnu te stabilnim i upotrebljivim aplikacijama prethodilo planiranje od strane stručnjaka za profitabilno online poslovanje. logIT među rijetkim agencijama u Hrvatskoj savjetuje uhodane trgovačke i B2B tvrtke koje svoje uspješno dugogodišnje offline poslovanje žele realizirati i na internetu.

Web::Strategija kao mjesto kvalitetnih poslovnih susreta i širenja znanja o stečenim kompetencijama

Prema riječima Višnje Željeznjak, direktorice logIT-a, Web::Strategija je unazad tri godine bila značajan pomagač svim agencijskim marketinškim aktivnostima, i offline, i pogotovo online. Sponzoriranje Web::Strategije s predavanjem pokazalo se iznimno uspješnom taktikom za marketing u kojem Višnja Željeznjak priznaje da njen tim "najtanji": klasični PR, link building i branding.

"Bavimo se savjetovanjem, projektiranjem i razvojem web trgovina i web aplikacija već više od 10 godina i u tom smo periodu skupili ogromno znanje i iskustvo. Naš tim čine isključivo veterani hrvatskog interneta, svaki s 8-12 godina konkretnog iskustva u razvoju profitabilnog online poslovanja te brojnim tehničkim i poslovnim kompetencijama, pogotovo na područjima kao što su eCommerce, B2B, turizam i everything Google. Drago nam je da postoji jedna regionalna konferencija na kojoj naše znanje možemo vratiti natrag zajednici u obliku predavanja koje redovito držimo. Čini nam se da smo tim predavanjima nekome i pomogli. Ne žalimo se ni što na temelju nastupa na Web::Strategijama redovito dobivamo nove projekte." - rekla je Višnja Željeznjak. Višnja je proglašena TOP5 predavačem na Web::Strategiji prema anonimnim glasovima publike, te je zbog tih uspjeha od strane organizatora Web::Strategije prozvana hrvatskim web strategom.

Komentari

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio