odabrani-najbolji-by-vidi-web-top-100-634596215181921094_720_540
Dobitnicima ovogodišnjeg nacionalnog natječaja VIDI Awards dodijeljene su nagrade VIDI Web Top 100 za najbolje hrvatske web stranice te VIDI e-novation za najbolje hrvatske inovacije u području visoke tehnologije. Ovogodišnja dodjela prestižnih nagrada odvijala se na nekoliko lokacija u Zagrebu, ovisno o osobnoj orijentaciji i afinitetima dobitnika, što je popraćeno dinamičnim dokumentarcem o VIDI Awards 2011.

Kraljevi hrvatskog weba

Na najveći nacionalni natječaj za najbolje Webove u Hrvatskoj i regiji, pod nazivom VIDI WEB TOP 100, ove godine prijavilo se oko 2.700 webova, no filtar Stručnog vijeća sastavljenog od profesionalaca iz web industrije prošlo je njih samo 1.739, koji su i ušli u krug nominiranih. Samom nominacijom ti su webovi ušli u krug odabranih jer su zadovoljili tehnološke i sadržajne zahtjeve kakvi karakteriziraju suvremene webove.
Najbolje hrvatske webove nakon toga procjenjivao je žiri sastavljen od 60-tak stručnjaka iz raznih područja znanosti, gospodarstva i tehnologije te hrvatskih redakcija i organizacija. Između 1739 nominiranih žiri je birao najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih stranica u 11 kategorija: Korporativne stranice; Znanost, obrazovanje, kultura; Zabava, moda, glazba; Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi; Mediji, novosti, oglasnici; Mobilni web; Blogovi; Turizam i putovanja; Sport, zdravlje, prehrana; WEB promocija i ExU.

Najbolji od najboljih po kategorijama:

 • Korporativne stranice - www.rimac-automobili.com
 • Znanost, obrazovanje, kultura - www.cmj.hr
 • Zabava, moda, glazba - www.overflow-tv.com
 • Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi - www.lzmk.hr
 • Mediji, novosti, oglasnici - www.dnevnik.hr
 • Mobilni web - SmartWay
 • Blogovi - damijenestoslatko.com
 • Turizam i putovanja - www.pakostane.hr
 • Sport, zdravlje, prehrana - www.volim-jabuke.com
 • ExU - jazkuham.si
 • WEB promocija - www.pjevac.hr

Možemo zaključiti da je žiri ove godine imao najteži posao od svih u 13 godina postojanja natječaja Vidi Web Top 100. Postoji veliki broj domaćih webova, no ove je godine po prvi put potpuno došlo do izražaja da dobar web čini njegov sadržaj. Naime, tehnološko znanje, koje je u našem slučaju već prije odredilo Stručno vijeće, jednostavno mora biti zadovoljeno u startu, dok pravu dodanu vrijednost čini upravo sadržaj weba koji privlači posjetitelje. Ukratko rečeno, sadržaj je po prvi put do nogu potukao tehničku izvedbu, a time se povodio i žiri.

Stoga smo ovaj izbor najboljih u svojim kategorijama nazvali „najboljim od najboljih“, a ne „pobjedničkim“ Webovima, jer kao što smo rekli, pobjednici su svi!

Svi nominirani, najboljih 100 hrvatskih i 10 regionalnih Webova te dobitnici Vidi Web Top 100 nagrada, u jedanaest kategorija, mogu se naći na web stranici top100.vidi.hr.

Najava web oluje

Veliki broj nominiranih kvalitetnih webova potvrdio je činjenicu kako Hrvatska ima najrazvijenije web tržište u regiji, zahvaljujući velikoj penetraciji korisnika Interneta od čak 60%, što ju smješta na 31. mjesto liste najnaprednijih internetskih i komunikacijskih ekonomija, pokazuje istraživanje koje je na uzorku od 152 zemlje napravila UN-ova organizacija International Telecommunication Union (ITU). Ali, mjesta razvoju još ima. Naime, prema statistikama CARNeta, u Hrvatskoj je registrirano 71.368 .hr domena, 11.489 .com.hr, 1.554 .from.hr, što čini brojku od ukupno 84.411 hrvatskih Internet domena. Ako se uzme u obzir da je u Hrvatskoj registrirano oko 160.000 aktivnih poslovnih subjekata, u što se niti ne računaju recimo obrti i udruge građana, očito postoji mnogo prostora za daljnji rast hrvatskog web tržišta.

Uz informatičku izdavačku kuću Vidi, suosnivači, pokrovitelji i partneri Vidi Web Top 100 nagrade su među ostalima: Apis IT, Bicro, EEN-Enterprise Europe network, Ericsson Nikola Tesla, HGK i IN2 Grupa.

Komentari

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio