2012_06_04_pencils
"Ne možete planirati dizajn za responzivnu web stranicu koje je orijentirana na sadržaj i mobilne uređaje na isti način na koji ste kreirali web stranice godinama prije - jednostavno ne možete. Ako je vaš cilj izrada nečeg što nije fiksno u veličini i poslužuje male uređaje u stilu koji zahtijevaju, zašto biste koristili zastarjele procese koji kontradiktiraju tim ciljevima?", smatra Drew Clemens iz Sparkboxa, a u svom članku objašnjava kako krenuti "responzivnom" stopama.

Problem

Postoje neki problemi o kojima treba razmišljati, problemi koji nastaju kad se pomiješa korištenje starih procesa sa responzivnim dizajnom, a koji nisu odmah uočljivi. Na primjer, kad se u Photoshopu kreira layout sajta koji je veličine desktopa i fiksne širine, a zatim se taj layout prosljeđuje developeru na interpretaciju u HTML-u ili CSS-u, od developera se traži da učini mnoge dizajnerske odluke - bez da smo toga svjesni.

Na primjer:
- Kako namjestiti layout za uređaje manje veličine? (Bilo bi dobro imati hijerarhiju važnih elemenata stranice baziranu prema njihovoj svrsi.)
- Kakva je hijerarhija sadržaja?
- Kako reagira navigacija s obzirom na manje ekrane?

Ovo može uzrokovati velike probleme ako developer nije siguran na vizualnom području. Čak i iskusni developeri/dizajneri koji se osjećaju sigurno u donošenju takvih odluka mogu završiti u mutnim vodama. Na kraju, developer je često prisiljen donositi pretpostavke gdje plan nije jasno naznačen - ponekad danima prije nego što je dostupan povratni odgovor od dizajnera ili klijenta. Nekad to funkcionira, a ponekad i ne.

Raditi više ili efikasnije?

Relativno je lako pristati na više rada kako bi se suočiti s novim izazovom. Čini se logičnim krenuti s wireframeom (jednostavna skica web stranice sa svim elementima koji će se nalaziti na njoj) veličine desktopa i mobilnog uređaja, a zatim dizajnirati layout za te veličine. Developer i dizajner će morati raditi više, ali čini se da to rješava problem. No što je sa svim ostalim veličinama između? U tom trenutku se dolazi do spoznaje da se developer/dizajner nalaze u poznatom problemu između konstantnog povećanja obujma posla i sve manjeg profita.

Postoje neke dobre ideje koje se tiču novih procesa u dizajnu. Neki stručnjaci smatraju da je dobro rješenje dizajnirati unutar preglednika, dok drugi priznaju da je dizajniranje u pregledniku težak posao - barem sa sadašnjim alatima. Trenutačno se uspješno koristi pristup koji optimizira sadržaj, dizajn, vrijeme developera, tražeći cjenovno pristupačan budžet - nešto efektivno što koristi brze i široko dostupne alate.

Rješenje: Vodič prioriteta

Prema prirodi stvari, pristup veličini mobilnih uređaja je uzak i fokusira se na layout s jednim stupcem, što uzrokuje linearni prikaz sadržaja i značajki. Dizajner naoružan samo s vodičem (može se preuzeti u PDF-u) otvara Photoshop i izrađuje layout u tradicionalnoj rezoluciji desktopa i kad je gotovo prosljeđuje ga developeru zajedno s wireframeom za mobilni uređaj.

Ovaj pristup se čini jednostavnim, u čemu je i ljepota, ali također nudi neke stvarne prednosti:

  • Developer ima podršku u obliku knjige/vodiča kao vodilju, za desktop i mobilne uređaje, a oboje nude jedinstvene informacije. Treba napraviti nešto i vlastite interpretacije, što nije loša stvar, s obzirom da je manje pogađanja i pogreške.
  • Dizajner je dobio wireframe koji prikazuje hijerarhiju sadržaja i elementa, ali ne diktira layout za desktop veličinu, što daje prostora za kreativnost.
  • Iz prototipa i njegovog linearnog pristupa, hijerarhiju se može razumjeti vrlo brzo, a baza za mobilnu verziju se podrazumijeva, ali je fleksibilna.

Bilješka o kontekstu

Svi razgovori vezani uz mobilni web vraćaju se na «mobilni kontekst». Ako on postoji, imaju li korisnici drugačija očekivanja od web stranice dok su na smartphoneu? Ako imaju, kako im se obratiti? Ono što Drew Clemens predlaže je opreznost kod pravljenja pretpostavki o korisnicima i limitiranju sadržaja kao rezultatu tih pretpostavki. Premda postoji mobilni kontekst, ne smije se pretpostavljati samo na osnovi veličine ekrena. Ljudi surfaju na mobitelima sa svojih kauča i imaju vremena - i očekivanja – da mogu pristupiti svom sadržaju stranice dok sjede i gledaju TV. To je ideja responzivnog dizajna koji se ponaša kao sigurnosna mreža gdje je vrlo malo ili ništa sadržaja oduzeto od iskustva korisnika.

Komentari

Design by Site Studio
HTML/CSS slicing by WEB marketing
Wordpress implementation by Omega Studio